ponedjeljak, 12. svibnja 2014.

Europska noć muzeja i Međunarodni dan muzeja u Muzeju grada Trogira



Vikend pred nama prepun je događanja u Muzeju grada Trogira! S obzirom na to da volimo šušur, nadamo se da ćete nam se pridružiti u obilježavanju Europske noći muzeja u subotu 17. svibnja te Međunarodnog dana Muzeja u nedjelju 18. svibnja. Predviđeni program je sljedeći:





EUROPSKA NOĆ MUZEJA | BAŠTINA NA MODERAN NAČIN” | subota, 17.05.2014.


● 19:00 | trg ispred Muzeja grada Trogira - Gradska vrata 4 | koncert KUD-a “Kvadrilja”

            - večer u kojoj spajamo tradicionalno s modernim započinje prigodnim koncertom KUD-a “Kvadrilja” ispred Muzeja grada Trogira. Plesna sekcija KUD-a Kvadrilja u povodu Europske noći muzeja u Muzeju grada Trogira predstavit će, uz pratnju mandolinskog orkestra, stare trogirske plesove Šotić i Kvadrilju. Plesovi će biti izvedeni u tradicionalnim trogirskim gradskim nošnjama te će na taj način posjetitelji biti upoznati ne samo s tradicionalnim odijevanjem u Trogiru, već i s načinom zabavljanja (plesanja) u prošlosti.


● 19:30 | Galerija Cate Dujšin Ribar | GENA – “Iglom do zvijezda” | dokumentarni film o Borisu Buriću - Geni | Ivo Pervan – “Paralelna Dalmacija” | digitalna izložba fotografija
            - nakon prigodnog koncerta, program se nastavlja u Galeriji Cate Dujšin Ribar gdje će se   održati projekcija filma Iglom do zvijezda, autora Mladena Santrića. Film će se prikazati kao uvod u izložbu Boris Burić - Gena: NEC PLUS ULTRA koja će se otvoriti u atriju Muzeja grada Trogira u 20:00 sati.
              - nakon projekcije dokumentarnog filma, posjetitelji će moći uživati u digitalnoj izložbi fotografija "Paralelna Dalmacija" autora Iva Pervana.



● 20:00 | atrij Muzeja grada Trogira | otvaranje izložbe Boris Burić - Gena: NEC PLUS ULTRA – umijeće izrade tradicijskog odijela na moderan način (izložba će biti otvorena do 25. svibnja 2014.) | otvaranje će pjesmom obogatiti klapa Čiovo


PRIJEDLOG ZA ZAŠTITU NEMATERIJALNE BAŠTINE – GENA –  NEC PLUS ULTRA
                                Borisa Burića – Genu i njegov rad gotovo da i nije potrebno posebno predstavljati. Njegova reputacija odjeknula je gotovo cijelim svijetom...
                                Sve to nije slučajnost, jer Gena je rođen u Trogiru, jednom od najljepših gradova na svijetu, koji je upravo zbog svoje kulturne i povijesne vrijednosti upisan u Registar svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Grad Trogir je oduvijek bio inspiracija mnogim umjetnicima, kiparima, slikarima, piscima, fotografima, glazbenicima, filmašima... U modnom dizajnu Gena je svakako umjetnik koji nadilazi zanatske razine. On ručno, vrsnim umijećem, originalno i kvalitetno, stvara mušku odjeću oslanjajući se na tradiciju odijela 19. stoljeća. Stvara odijelo za sva vremena. Odijela „Gena“ svojim modernim i osebujnim linijama očituju jedinstven stil visoke mode odijevanja. Zaštićena su u Zavodu za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske te nose znak IZVORNO HRVATSKO. Boris Burić – Gena dobitnik je nagrade Splitsko-dalmatinske županije za očuvanje kulture odijevanja, za doprinos na području promocije i očuvanja tradicijske kulture, baštine i identiteta. Stekao je i status tradicijskog i umjetničkog obrta. Savršenstvo odijela „Moda Croatica Gena” usklađenošću detalja omogućuje preobrazbu iz starinskog „veštita” u suvremeno svečano odijelo...
                                Za razliku od serijskih, konfekcijskih odijela, u Geninom odijelu je otisnuta njegova prepoznatljiva osobnost i dodiri njegovih vještih ruku. Zato je Genina radionica jedinstvena takve vrste uopće, pogotovo danas kada industrijski magnati potiskuju sve vrste zanata, pa tako i ovaj. Postojanje ovakve radionice je višeznačno: očuvanje tradicije ručne izrade odijela; očuvanje tradicijskog odijela s prisjećanjima na odijevanje naših predaka, a time i mogućnosti prenošenja znanja i umijeća... radionica Gena proizvodi ručno odijela originalnog dizajna s crtom muževnosti, elegancije, dostojanstva i kulture te doprinosi identitetu, ne samo grada Trogira već i čitave Hrvatske.
                                Genina kreativnost je jamstvo održavanja tradicije u naše doba globalizacije i u vremenima čije obrise tek razaznajemo. Utvrđivanje Genine zanatske/umjetničke pripadnosti tradicijskoj domeni – upis u registar nematerijalnih kulturnih dobara, bila bi potvrda za NEC PLUS ULTRA – Dovde i ništa dalje; nešto što je nenadmašivo...                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Danka Radić (iz predgovora)






MEĐUNARODNI DAN MUZEJA | MUZEJSKE ZBIRKE POVEZUJU – Sakupljači pokažite svoje zbirke: “ZA SVA VRIMENA” | nedjelja, 18.05.2014.


● od 10:00  - ulaz u stalni postav, kao i ulaz na sva događanja u Muzeju je besplatan.

● 19:00 | Muzej grada Trogira – Galerija Cate Dujšin Ribar | priča “ZA SVA VRIMENA- sjećanja na nekadašnju trogirsku svakodnevicu: 

            - uz pomoć starih fotografija iz obiteljske zbirke Marija Seka Rožić pričat će priču o djetinjstvu, odrastanju, mladosti i životu u Trogiru. Nećemo otkriti sve teme, ali sigurni smo da će posjetitelji željeti saznati kako je izgledala predstava i pripreme za predstavu u kazalištu, kako je bilo biti prva žena u Narodnoj glazbi Trogir i koje su nezaboravne anegdote iz škole baleta...

            - svi zainteresirani posjetitelji su također pozvani da sami donesu svoje stare fotografije i/li predmete iz obiteljskih zbirki i ispričaju svoju priču o Trogiru nekad...


● 20:00 |dvorište Muzeja grada Trogira | koncert “ZA SVA VRIMENA - sjećanja na nekadašnju trogirsku svakodnevicu:
            - koliko je bila aktivna i poznata trogirska glazbena (rokerska) scena – koje su sve anegdote, priče i događaji vezani uz nju i kako danas zvuči... posjetiteljima će svirkom pokušati dočarati Laco, Dukle i Miro.




Očekujemo vas i veselimo se vašem dolasku!

:)



Nema komentara:

Objavi komentar