srijeda, 16. travnja 2014.

FESeTemana trogirskoga libra i Noć knjige u Muzeju grada Trogira





FESeTemana trogirskoga libra manifestacija je u organizaciji Muzeja grada Trogira posvećena književnom stvaralaštvu i knjižnom blagu Trogira. FESeTemana, koju je osmislila Daniela Kontić – Strojan, festival je koji promovira trogirske autore, izdavače i izdanja trogirske tematike, a nakon prošlogodišnje pauze, ovu godinu se održava po treći put.

Ova će se prodajna izložba knjiga trogirskih autora, izdavača i izdanja kojima je tema Trogir održavati od utorka, 22. travnja do srijede, 30. travnja ujutro od 9:00 do 12:00 te popodne od 17:00 do 20:00 sati u atriju Muzeja grada Trogira.

U okviru FESeTemane u trogirskom će se muzeju održati i manifestacija Noć knjige, promocija knjige Inženjeri u službi Mletačke Republike autorice Darke Bilić, romana A onda je Božo krenuo ispočetka autorice Marine Vujčić, radionica Di san ono sta/la?, ... a sve to kako bi se podigla svijest o važnosti knjige i čitanja u suvremenom društvu.

Povod održavanju ove manifestacije su Dan hrvatske knjige (22. travnja) te Svjetski dan knjige (23. travnja).



PROGRAM DOGAĐANJA:


* 22. travnja (utorak) – otvorenje FESeTemane trogirskoga libra – prodajne izložbe knjiga / atrij Muzeja grada Trogira / radno vrijeme: 09:00 do 12:00, 17:00 do 20:00



* 23. travnja (srijeda)
                     – FESeTemana trogirskoga libra / atrij Muzeja grada Trogira /  radno vrijeme: 09:00 do 12:00, 18:00 do 22:00
                      – Noć knjige 2014. u Muzeju grada Trogira / atrij Muzeja grada Trogira / 18:00 do 22:00



O MANIFESTACIJI NOĆ KNJIGE 2014.

www.nocknjige.hr


Noć knjige je manifestacija kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava. Ova manifestacija osmišljena je kako bi se afirmirala kultura čitanja, potaknuli razgovori o literaturi te podigla svijest o važnosti knjige u svakom društvu i svakom vremenu. Zbog svega navedenog, 23. travnja 2014. godine u knjižarama, knjižnicama, školama, muzejima... diljem Hrvatske održavat će se razna događanja: javna čitanja, potpisivanja knjiga, druženja s autorima, predstavljanja, radionice, ... s ciljem da se oči javnosti usmjere na knjigu – u svim njenim tradicionalnim i modernim oblicima.


NOĆ KNJIGE 2014. U MUZEJU GRADA TROGIRA

Noć knjige u Muzeju grada Trogira održavat će se 23. travnja 2014. od 18:00 do 22:00 sata. U tom vremenskom razdoblju, u Muzeju grada Trogira planirane su sljedeće aktivnosti:

                - 18:00 – 20:00 / atrij Muzeja grada Trogira / Di san ono sta/la? - radionica je izrade straničnika – bookmarkera. Namijenjena  je svim dobnim skupinama: vrtićkoj djeci, osnovnoškolcima, srednjoškolcima, studentima, odraslima, umirovljenicima… Teme i motivi koji će se naći na ručno rađenim straničnicima bit će vezani uz trogirske kulturno-povijesne ali i suvremene motive te knjiž(ev)no blago Muzeja grada Trogira i samog grada Trogira. Radionicu će voditi Goranka Tomaš i Maja Maljković


VAŽNO! Zbog ograničenog prostora za održavanje radionica, molimo sve zainteresirane sudionike da svoj dolazak na radionicu najave pozivom na broj telefona 881 406 ili e-mailom na adresu muzej.grada.trogira@gmail.com

                       - 18:00 – 22:00 / atrij Muzeja grada Trogira / FESeTemana trogirskoga libra - prodajna izložba knjiga

                      - 20:00 – 21:00 / Galerija Cate Dujšin Ribar / dr. sc. Darka Bilić: Inženjeri u službi Mletačke Republike - predstavljanje knjige

Knjigu Inženjeri u službi Mletačke Republike autorice dr. sc. Darke Bilić  u Trogiru će predstaviti dr. sc. Fani Celio Cega, prof. dr. Ivo Babić i akademik Radoslav Tomić.





O AUTORICI
    Darka Bilić rođena  je u Trogiru 1976. godine. Diplomirala je povijest umjetnosti i talijanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2002. godine. Od 2001. do 2004. godine vanjski je suradnik Hrvatskog restauratorskog zavoda nanekoliko  konzervatorsko-restauratorskih istraživačkih projekata. Od 2002. godine pohađa poslijediplomski studij povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te u sklopu njega piše radnju “Inženjeri i civilna arhitektura u 18. stoljeću u mletačkoj Dalmaciji i Albaniji” pod mentorstvom akademika Radoslava Tomića. Od 2004. godine zaposlena je u Institutu za povijest umjetnosti kao znantveni novak na projektu „Slikarstvo i kiparstvo od 15. do 19. stoljeća u jadranskoj Hrvatskoj“ akademika Radoslava Tomića. Uz pomoć stipendije Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije boravila je tijekom 2004., 2005. i 2007. godine na Sveučilištu u Padovi i Veneciji posvetivši se prije svega istraživanjima u Archivio di Stato di Venezia uz mentorstvo prof. dr. sc. Alessandra Ballarina, doc. dr. sc. Elisabette Molteni i prof. dr. sc. Giuliane Mazzi. Doktorirala je 2010. godine. Od 2010. godine nastavlja, u sklopu splitskog Centra Cvito Fisković Instituta za povijest umjetnosti, baviti se arhitekturom 17. i 18. stoljeća na području mletačke Dalmacije i Albanije.

O KNJIZI
Istraživanjem arhivske građe, uglavnom u Arhivu u Veneciji, autorica je identificirala pedesetak imena inženjera, graditeljskih stručnjaka koji su u 18. stoljeću djelovali u mletačkoj provinciji Dalmaciji i Albaniji. Većina tih imena dosada nije bila poznata istraživačima povijesti arhitekture i njihova djelatnost uglavnom se vezala s potrebom izgradnje i obnove vojne arhitekture. Autorica je svoj istraživački interes usmjerila na do sada zanemareni djelokrug aktivnosti inženjera, na njihov udio u izgradnji civilne arhitekture. Ustanovila je niz prethodno nepoznatih projekata za građevine civilne namjene (crkve u Skradinu, Splitu, Makarskoj, Dobroti, kneževe i providurove palače, mostovi, lazareti, bolnice) i otkrila važne činjenice iz povijesti njihove izgradnje, ali i na koji način su njihovi projektanati sudjelovali u procesu izgradnje. Također je uspjela rekonstruirati životopise inženjera, ne samo u razdoblju njihovog djelovanja u Dalmaciji i Albaniji, nego, barem djelomice, i kada su radili u drugim regijama venecijanskog državnog teritorija. Obrazložila je ulogu mletačkih vlasti u izgradnji i obnovi građevina.
Knjiga je bogato ilustrirana dosad nepoznatim nacrtima iz venecijanskog arhiva.

Više informacija o knjizi:
http://www.knjizevni-krug.hr/knjiga.asp?IDKnjige=605



* 24. travnja (četvrtak) – FESeTemana trogirskoga libra / atrij Muzeja grada Trogira / radno vrijeme: ujutro 09:00 – 12:00, popodne 17:00 – 20:00




* 25. travnja (petak)
                       – FESeTemana trogirskoga libra / atrij Muzeja grada Trogira / 09:00 – 12:00 / Galerija Cate Dujšin Ribar u 20:00

                      – 20:00 / Galerija Cate Dujšin Ribar / Marina Vujčić: A onda je Božo krenuo ispočetka – predstavljanje knjige

Roman A onda je Božo krenuo ispočetka autorice Marine Vujčić u Trogiru će predstaviti Aleksandra Kardum.




O AUTORICI 
Marina Vujčić rođena je 1966. godine u Trogiru.
Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1989. godine diplomirala je kroatistiku i otad radi kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti i lektorica.
U izdanju Hum naklade 1998. godine izlazi joj knjiga za djecu Bijeg uz brijeg, a 2010. godine u nakladi izdavačke kuće Profil objavljuje roman Tuđi život.
Po njezinom scenariju snimljen je 2005. godine animirani film Kućica u krošnji. Film je 2006. godine na Animafestu dobio Posebnu nagradu žirija, a na Međunarodnom festivalu filma i videa dobio je nagradu za najbolji scenarij u kategoriji animiranog filma.
Njezine drame Sretan kraj i Čekaonica uvrštene su 2008. i 2010. godine u uži izbor od 10 najboljih drama na Natječaju za dramski tekst „Marin Držić“ i preporučene za izvođenje hrvatskim kazalištima. Čekaonica je postavljena 2012. godine u Kazalištu AKO iz Opuzena. Drama se igra u matičnom kazalištu i na gostovanjima.
Živi i radi u Zagrebu..

O ROMANU
A onda je Božo krenuo ispočetka je psihološki roman, baštinik egzistencijalističke pripovjedne prakse. Glavni lik, 45-godišnji Božo, nezadovoljni je, neostvareni, frustrirani intelektualac, pretjerano (samo)analitičan, neprilagođen, introvertiran – ukratko, nesretan. Jer, toliko je usmjeren propitivanju sebe i svega oko sebe, da propušta živjeti, da mu „pravi život“ izmiče. Stoga odlučuje „napokon svoj život uzeti u svoje ruke“ te napušta suprugu, i iz Dalmacije odlazi u Zagreb, gdje će, nada se, promjena životnog okruženja donijeti osobno zadovoljstvo, psihičku stabilnost i sreću. No, je li to uopće moguće? Jer, i ako preselimo te pobjegnemo od staroga života, ipak ne možemo „pobjeći od sebe“           

Malograđanština i ukalupljivanje u nametnute obrasce života i ponašanja, kriza srednjih godina, profesionalna neostvarenost, potrošačka groznica i komercijalizacija života, otuđenost, ljubav naspram seksualnog nagona itd. – sve to Marina Vujčić vrlo uvjerljivo problematizira, uz mnogo humora, uz filigransko brušenje svake rečenice, i uz rijetko viđenu uvjerljivost kod psihološke karakterizacije protagonista.

Pametan, duhovit, lucidan roman – nezaobilazno štivo za istinskog ljubitelja intelektualno poticajne, dobro napisane, motivski, tematski i značenjski bogate književnosti.
 

Više informacija o romanu:
http://www.tportal.hr/kultura/knjizevnost/319985/Duhovit-roman-o-frustriranom-intelektualcu.html
http://www.jergovic.com/preporuke/marina-vujcic-preporuka-za-bozu/



* 26. travnja (subota) – FESeTemana trogirskoga libra /atrij Muzeja grada Trogira / radno vrijeme: 09:00 – 12:00

* 27. – 30. travnjaFESeTemana trogirskoga libra / atrij Muzeja grada Trogira / radno vrijeme: ujutro 09:00 – 12:00, popodne 17:00 – 20:00








Nema komentara:

Objavi komentar