ponedjeljak, 3. lipnja 2013.

Muzej grada Trogira 1963. - 2013. ● Projekt "50 ZA 50" ● dan 13/50

Trogirani su se s nogometom upoznali 1896. godine kada su mornari s britanskih ratnih brodova usidrenih u Šaldunu odigrali prvu pravu nogometnu utakmicu na Travarici. Smatra se da je to bila prva nogometna utakmica na prostoru srednje Dalmacije. Međutim, igranje loptom u Trogiru spominje se još u 16. stoljeću; povijesni izvori svjedoče kako je na mjestu današnje postolarske radnje obitelji Parčina trgovinu muranskim staklom imao Andrija Mlečanin. Dokument iz kojeg to saznajemo govori da je na cimatoriju bilo uobičajeno igrati se loptom, tako su Ivan i Konstantin, sinovi plemića Kažota Celija, "nogama dodavajući loptu" na prvi dan proljeća 1522. razbili Andriji Mlečaninu jednu staklenu čašu, radi čega ih je on tužio... i izgubio spor. :)

Prva javna nogometna utakmica u Trogiru odigrana je 21. lipnja 1903. godine na poljani - igralištu Travarica, a odigrali su je članovi Hrvatskog sokola Split. "Iza gimnastičkih vježba igrasmo u 22 nogometa (Foot-ball) koja se igra uvelike dopala općinstvu, jer za svakoga bila nova i lijepa. Bilo je osobito veselje, kad bi lopta odletila van polja i pala komu na glavu ili suncobran koje gospojice", stoji u glasilu Sokolske organizacije iz 1903. godine.



1910. godine Ante Toni Madirazza iz Beča je donio u Trogir prvu pravu nogometnu loptu. Dvije godine nakon donosi i dresove. U ljeto 1912. osniva se Sportski klub Trogir kojeme je Madirazza prvi predsjednik.

Prva utakmica kluba odigrana je protiv mornara s britanskih brodova. "Još se sjećam svoje prve utakmice odigrane na Travarici. Igrali smo s posadom jednog engleskog broda i uspjeli odigrati nerješeno 0:0", stoji u Slobodnoj Dalmaciji od 14. rujna 1987., u razgovoru s Ivom Galićem - igračem prve generacije kluba.



"U ono doba znalo je naše utakmice gledati dosta publike...", sjeća se u navedenom intervjuu 1987. Ivo Galić... no što je s navijačima pitate se...

Organiziranu skupinu navijača trogirski nogometni klub Slaven nije imao sve do kraja 80-ih godina 20. stoljeća. 1988. organizirali su se Bianco Ragazzi - grupa navijača, koja se tako zvala do 24. svibnja 1989. godine, kada su u noćnim satima, u loži, od Tomislava Tomaša Mimija dobili ime Malari ("Kad ste već u Malariju, zovite se Malari!").



Od tada do danas Malari "žive za utakmice na Batariji ili za utakmice u gostima. Kada organiziraju feštu nastoje da to bude događaj koji će se pamtiti, i ne rade to samo zbog sebe već i zbog drugih ljudi dobre volje. Sami crtaju plakate, slikaju transparente, organiziraju sastanke, vode dnevnik, sami organiziraju sve što mogu, ništa im nije teško, uvik prate svoj klub...", navodi Goranka Tomaš u predgovoru izložbe BALUN I TEĆA MALARSKA SREĆA, koja će se otvoriti večeras u 20:00 sati u atriju Muzeja grada Trogira.

Iskreno se veselimo vašem dolasku!



Nema komentara:

Objavi komentar