utorak, 25. lipnja 2013.

Muzej grada Trogira 1963. - 2013. ● Projekt "50 ZA 50" ● dan 35/50

Viteške igre, regate, karte, balote... sve su to igre koje se u Trogiru spominju još u davnoj prošlosti. Pogledajmo najznačajnije spomene ovih igara...


U Trogiru se još od 15. stoljeća spominju viteške igre,  za koje se pretpostavlja da su na ovo područje  prenesene iz Venecije. O tome da su se igrale i ranije, svjedoči ulomak iz Statuta grada Trogira "O pobjedničkom plaštu za strijelce":



Nakon ovih spomena viteških igara, dugo nema zapisa o njima - sve do početka 18. stoljeća kada se u Trogiru spominje giostra - viteško natjecanje, kao i moreška.

15. kolovoza 1807. u Trogiru se održavala regata. Bilo je posebno svečano u gradu povodom sklapanja Tilsitskog mira... U Kraglskom Dalmatinu, u broju 36. od 4. rujna 1807. godine zapisano je "Svetkovine ucinjene u Trogiru imadu jedan osobiti pecat od snazne radosti..." kao što možete vidjeti u našem slikovnom prilogu:




U Statutu grada Trogira  bila su određena pravila i obveze u vezi sa zabavnim igrama, npr. kartama i kartanjem:



Karte su se nabavljale u Italiji. U knjižnici Garagnin - Fanfogna nalaze se, u rukopisu, pravila igre "Del Moderno Giuoco Detto Rocambole 1776." (slika ispod). U Veneciji je ova igra bila poznata kao igra ombre ili rocolo... ova igra i danas je popularna u Dalmaciji, a zove se -  briškula! :)


najstarija pravila BRIŠKULE u Trogiru

Balote su se također igrale u Trogiru. Prema narudžbi Petra Celio Cege donesene su boće iz Treviza još 1787. godine. Balote se, kao i briškula u Trogiru igraju i danas.

Igre loptom smo već spominjali, stoga se nećemo ponavljati nego ćemo vas uputiti da utvrdite gradivo posjetom postu objavljenom 13 dan našeg projekta 50 za 50.

To su dakle, neke od najstarijih igara, primjerenih za igru u odrasloj dobi. Koje su pak igre igrala djeca saznat ćete u našem sljedećem javljanju! :)


Šaljemo vam lijep, praznični pozdrav iz Muzeja! :)


Nema komentara:

Objavi komentar