utorak, 18. lipnja 2013.

Muzej grada Trogira 1963. - 2013. ● Projekt "50 ZA 50" ● dan 28/50


"Mit predstavlja priče nastale u raznim kulturnim područjima širom svijeta koje govore o porijeklu i nastanku čovjeka, naroda, i drugih živih bića, te bogova i heroja kulture, kao i nastanka civilizacije i cjelokupnog svemira."

Trogirska mitologija iz grčke je posudila - pogodite kojeg lika? :)
Naravno, Kairosa o kojemu sigurno ne trebamo puno pisati... svi znaju da je on bog sretnog trenutka, sretne prilike koja može biti sudbonosna i stoga je treba iskoristiti...

No, jeste li znali da je i baba Roga lik iz trogirske mitologije? Vjerojatno je na ovo područje došla sa Slavenima kao baba Jaga (baba vještica), ali se u našim krajevima pretvorila u babu Rogu i tako se s koljena na koljeno prenosila kroz generacije... Sigurno se sjećate djetinjstva i prijetnji vaših baka i djedova: "Ako budeš zločest doć će ti baba Roga!" :)

Možda i najinteresantnije biće iz trogirske mitologije je Macarolčić. O njemu smo pronašli zapisane sljedeće bilješke: "...predstavlja duha umrle djece u obliku raznih životinja (mačke, miša, vjeverice). Dobroćudan je i uvijek spreman na šalu, psine i vragolije. Prisutan je svugdje i ne dopušta da ga se vidi. Djeca ga se bezrazložno plaše, iako ne spada u horde zločestih šišmiša i Drakulinih vampira, koji sišu ljudima krv i pretvaraju ih u vampire! S te strane bi macarolčići bili blaži, dobroćudljiviji oblik nadnaravnih bića stvorenih u toplijem, benignijem podneblju, koje njeguje šalu i ne gleda na sve previše crno i zlonamjerno, maligno i zločesto..."

Znate li za još neko trogirsko mitsko biće? Javite nam! Naša adresa je već svima poznata muzej.grada.trogira@gmail.com
 

Srdačan pozdrav iz Muzeja!

Nema komentara:

Objavi komentar