četvrtak, 30. svibnja 2013.

Muzej grada Trogira 1963. - 2013. ● Projekt "50 ZA 50" ● dan 9/50

Tijelovo je katolički blagdan koji se slavi devet tjedana nakon Uskrsa. I sami smo svjedoci da je u obilježavanju ovog blagdana u Trogiru nezaobilazna procesija oko grada. Da se ovaj blagdan na sličan način obilježavao i oko 1900. godine, možete vidjeti na fotografiji koju vam danas predstavljamo - "Obhod na Tielovo"




Za ovu fotografiju nije vezana posebna priča, međutim, po nečemu sasvim drugačija procesija na Tijelovo odvijala se u Trogiru 1797. godine.

Padom aristokratske vlade u Veneciji u Trogiru je 1797. godine došlo do nemira. Rasplamsao se sukob između jednog dijela građanstva koji je želio priznati Austriju  i drugog koji je ostao lojalan Veneciji. Zbog nastale situacije biskup Antun Pinelli  odlučio je sazvati sve staleže - i građane i plemiće. Međutim, došlo je do nereda, pljački i ubojstava na samo Tijelovo 15. lipnja 1797. prije procesije koju je gomila nezadovoljnika pratila pognute glave, prijeteći mačevima pojedincima u povorci, ali se nije usudila napasti ih. 

Nakon procesije plemići su se povukli u Vijećnicu, a na trgu je masa uzvikivala parole protiv njih, nastavljajući sa pljačkom i razbojstvima. Nakon toga 19. lipnja 1797.  na Čiovu su se sastali predstavnici svih staleža - kako je ranije bilo dogovoreno. Na tom sastanku donesene su odluke u korist težaka, koje su uspostavom prve austrijske vlasti poništene dok su pobunjenici bili kažnjeni. 

Austrijski general Mate Rukavina ušao je u grad 9. srpnja 1797. i na hrvatskom jeziku održao govor, što je oduševilo trogirski puk. Budući da je dobar dio vojnika bio hrvatskog podrijetla,  vrlo brzo je uspostavljena  komunikacija s narodom i  nakon određenog vremena zavladao je mir. 


Želimo vam ovom prilikom zahvaliti za sve komentare na našoj facebook stranici, putem e-pošte i naravno, u živo... pravo je zadovoljstvo u takvom poticajnom okruženju nastaviti s radom. Trudit ćemo se iz dana u dan biti sve bolji i zanimljiviji! :) Hvala još jednom!

I naravno, lijep pozdrav do sutra!

Nema komentara:

Objavi komentar