srijeda, 29. svibnja 2013.

Muzej grada Trogira 1963. - 2013. ● Projekt "50 ZA 50" ● dan 8/50

U posljednje je vrijeme izraženo veliko zanimanje javnosti za stare fotografije i razglednice. Polazeći od te pretpostavke razmišljali smo kako bi bilo još zanimljivije kada bi  uz svaku od tih fotografija ili razglednica koje se mogu pronaći na društvenim mrežama stajalo i objašnjenje, odnosno priča kada je i kako nastala.

U zbirci fotografija Muzeja grada Trogira, među ostalim nalazi se i fotografija proslave blagoslova zastave HPPD "Berislavić" iz 1910. godine, koju vam danas predstavljamo, ali uz njenu objavu donosimo i priču vezanu uz njen nastanak.


Crkvica Gospe pokraj Mora smještena je na otoku Čiovu, istočno od "velikog" mosta. Sudeći prema raznim povijesnim izvorima i dokumentima, ova je crkvica odigrala zapaženu ulogu u povijesti Trogira. Don Ivan Delalle, u vodiču Trogir - vodič po njegovoj historiji, umjetnosti i životu navodi da je ova crkva podignuta u 13. stoljeću u spomen pobjede Trogirana nad Splićanima, a našla je svoje mjesto i u trogirskim legendama kao što su Osvetnik i Kapetan Mavro (Mauro)...

Zanimljivo je da je u ovoj crkvi hrvatski ban i biskup Petar Berislavić održao svoju prvu Misu. Njemu je u čast  Hrvatsko pučko prosvjetno društvo "Berislavić" dobilo ime. U članku Povijesna uloga crkvice Gospe pokraj Mora autorica dr.sc. Fani Celio Cega, među ostalim, donosi i pričicu vezanu uz fotografiju koju vam danas prikazujemo:

HPPD Berislavić godine 1910. svečano je obilježilo proslavu blagoslova društvenog barjaka. Svečanosti su započele 25. lipnja ispred crkvice Blaž. Gospe od kraj mora pucnjavom i vatrometom te svečanim mimohodom Narodne glazbe po gradu uz izvođenje vesele koračnice. 
Sutradan, 26. lipnja 1910. nakon budnice uz pucnjavu u parku Žudika te kod crkvice na Čiovu, u 9 sati se na glavnom gradskom trgu  okupilo mnoštvo građana te je održano predavanje o životu i djelu bana i biskupa Petra Berislavića. Po završetku predavanja mnoštvo se uputilo na Čiovo gdje je u crkvi Gospe od kraj mora održana sveta misa i blagoslovijen barjak.  Kuma barjaku bila je Ana rođ. Galvagni, supruga Josipa Košćine, čija je kćer - Branka Košćina 1994. godine ovu fotografiju darovala Muzeju grada Trogira.


Nadamo se da smo vas danas upoznali s dijelićem povijesti koji niste znali...

Do sutrašnjih novih informacija, šaljemo lijep pozdrav iz Muzeja!


Nema komentara:

Objavi komentar