četvrtak, 5. studenoga 2020.

Izložba TROGIRSKI SLIKARSKI KRUG u prvoj polovici 20. stoljeća otvara se u ponedjeljak! | STIVANJA 2020.

 

Stivanja 2020. je Stivanja kakvu dugo ne pamtimo... Brojna predviđena događanja nažalost su morala biti otkazana zbog nepovoljne epidemiološke situacije, no Trogirani i njihovi gosti ipak će moći uživati u bogatoj izložbi Muzeja grada Trogira koja se otvara u ponedjeljak...

 

 

Trogirski slikarski krug u prvoj polovici 20. stoljeća, izložba autorice Aleksandre Bilić Petričević, bit će otvorena u atriju Muzeja grada Trogira od 9. do 21. studenog 2020., od ponedjeljka do subote, 10:00 - 13:00 te 17:00 - 19:00 sati. Ulaz je slobodan!

Na ovoj izložbi prepunoj trogirskih kala, dvorišta, palača, ali i portreta, pejzaža i pokoje mrtve prirode, bit će predstavljene trogirske slikarice i slikari koji su stvarali u prvoj polovici 20. stoljeća: Ivan Tironi, Miroslav Fritz pl. Puović, Miroslav - Miro Katalinić, Antonietta de Fanfogna Garagnin, Vjekoslav - Điđi Delalle, Rudolf Vučemilović, Petar Kalebota, dr. sc. Augustin Dekaris, Josip - Bepo Delalle, Frane Sasso i Nikica Strojan, rođ. Vulas.

 

Izložba je popraćena istoimenim katalogom izložbe u kojemu su, među ostalim, prikazana ukupno 52 djela navedenih autora(ica), njihovi zanimljivi životopisi i arhivske fotografije. 

Ovom izložbom dokumentirali smo i otrgnuli dio trogirske slikarske baštine od zaborava i propadanja. Nezahvalno je donositi dublji likovni osvrt, s obzirom na to da je ostalo vrlo malo djela ili tragova pojedinih umjetnika u pisanom obliku. Najplodniji period je od 20-ih godina 20. stoljeća do početka Drugog svjetskog rata, kada nastaje najveći broj djela ovih slikarskih zaljubljenika u vječito inspirativni Trogir. Iako uglavnom bez formalnog likovnog obrazovanja i različitih profesija, svi su slikali iz ljubavi i vođeni unutarnjom potrebom za likovnim izražavanjem, što je za našu lokalnu sredinu itekako značajno i nezaobilazno, a time predstavlja i dio hrvatske kulturne baštine., smatra autorica izložbe, kustostica Aleksandra Bilić Petričević.


Osim iz fundusa Muzeja grada Trogira posjetitelji će imati priliku razgledati slike iz privatnih kolekcija Marije Božić, Ivice Brajnova, Neire Cinotti Mujan, Ante Delallea, Darka Delallea, Iva Delallea, Marije Dekaris, Duška Geića, Damira Goleša, Vedrana Guteše, Marije Halbarth, Ivana Kalebote, Ljubomira Radića, Tonija Strojana, Radovana Slade - Šilovića, Darka Šolića, Bosiljke Tironi Jajac, Iva Tironija i Ante Vučemilovića kojima Muzej grada Trogira i ovom prilikom zahvaljuje na ljubaznosti i ustupanju slika za izložbu.


Realizacija izložbe i tisak kataloga omogućeni su sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Trogira.

 

 NAPOMENA:

 Svečanog otvorenja izložbe neće biti zbog epidemioloških mjera. Simbolično otvaranje izložbe video obraćanjem autorice izložbe održat će se u ponedjeljak, 9. studenog na POVEZNICI.


 

Veselimo se vašem dolasku na izložbu Trogirski slikarski krug u provoj polovici 20. stoljeća koja će u atriju Muzeja grada Trogira biti postavljena do 21. studenog 2020. Možete je razgledati od ponedjeljka do subote od 10:00 do 13:00 te od 17:00 do 19:00 sati. 

 Dobro nam došli i na dobro van došla Stivanja!

 

 

Molimo sve posjetitelje da se tijekom posjeta Muzeju pridržavaju sljedećih preporuka:
- nosite zaštitnu masku za lice
- održavajte razmak od 2 metra
- pri ulasku u izložbeni prostor upotrijebite sredstvo za dezinfekciju ruku koje se nalazi pored recepcije
- ukoliko imate simptome respiratornih bolesti (kašalj, povišena tjelesna temperatura), molimo vas da ostanete kod kuće 

 

Hvala vam što ćete dijeljenjem ovog sadržaja obavijestiti prijatelje o održavanju izložbe:



Nema komentara:

Objavi komentar