ponedjeljak, 12. listopada 2020.

Hvalevrijednim darovanjem braće Svilan obogaćen fundus Muzeja grada Trogira!

 

 

 Zahvaljujući braći Vjekoslavu i Sibilu Svilan, sinovima nedavno preminulog Mirka Svilana, fundus Muzeja grada Trogira obogaćen je vrijednom donacijom namještaja, slika i uporabnih predmeta obitelji Mavretić, od kojih je većina oplemenila stalni postav Muzeja grada Trogira!

 

 

Novosti u stalnom postavu Muzeja grada Trogira: namještaj obitelji Mavretić


 

Pok. Mirko Svilan u listopadu 2017. godine Muzeju grada Trogira darovao je portret Antuna Mavretića, portret njegove sestre te odlikovanje pape Pia IX. (o čemu možete čitati OVDJE). Još ranije, 2012. godine Muzej i g. Svilan započeli su razgovarati o darovanju namještaja, što je zahvaljujući dobroj volji njegovih sinova ostvareno ove, 2020. godine. Detalje o ovom vrijednom darovanju kao i o obitelji Mavretić kojoj su darovani predmeti prvotno pripadali saznajte u nastavku...



Novosti u stalnom postavu Muzeja grada Trogira: namještaj obitelji Mavretić



Prema  istraživanjima dr. sc. Fani Celio Cega, voditeljice Zbirke novovjekovne kulturne povijesti, Antun Mavretić pripadnik je istaknute i bogate građanske obitelji koja se u Trogiru spominje od 18. stoljeća. Prvi se spominje Karlo Mavretić koji je 1723. godine vjenčao Ružu Cazzalo te sagradio  kuću u predjelu Pasike 1784. godine o čemu svjedoči natpis na njenom pročelju. Tijekom 19. stoljeća, za načelnika Antonia Garagnin – Fanfogne, Antun je obnašao dužnost općinskog savjetnika te je, među ostalim, vodio radove na obnovi crkve sv. Mihovila 1862. godine, koja se nalazila u blizini njegovih posjeda. Po smjeni načelnika Gragnin - Fanfogne 1864. za načelnika je predložen Antun Mavretić, što je on odbio.  U austrijskom katastru 1830. spominje se poduzetnik Antun Mavretić koji je imao svoju uljaru, kuću za iznajmljivanje te kuću, dvokatnicu u kojoj je stanovao. Također se spominju Roza i Elena Mavretić koje su u suvlasništvu u blizini Antunove kuće, posjedovale dvokatnicu za stanovanje. Papa Pio IX 1868. godine odlikovao je Antuna Mavretića ordenom sv. Silvestra za njegove zasluge. Odlikovanje koje se čuva u Muzeju grada Trogira, restaurirano je 2019. godine. 

 

 




    Nova donacija obuhvaća  namještaj spavaće sobe i salona s pojedinim uporabnim predmetima  koji  uglavnom pripadaju razdoblju 19. stoljeća. Donirani namještaj spavaće sobe sastoji se od ormara, jednog kreveta i noćnog ormarića. Namještaj za opremu salona sastoji se od bidermajerskog naslonjača – sofe s pripadajućih 6 sjedalica, nekoliko stolova različite namjene, ogledala od kojih je jedno s pozlaćenim a drugo s drvenim okvirom te kredenaca iz različitih vremenskih razdoblja (18./19. st.). Od uporabnih predmeta izdavajamo  uljanicu – lucernu s priborom, vaze, bocu s cvijećem, staklena zvona unutar kojih su vaze ispunjene cvijećem, zavjesnice, pribor za pisaći stol..., jedan svežanj arhivskog gradiva te ulje na platnu s motivom šumskog pejzaža, na kojemu je kao autor potpisan Carlo L.  

 

 


 

 

Sav darovani namještaj, do preseljenja u Ičiće gdje je pok. Mirko živio, nalazio se u stanu Svilan u Trogiru, u palači Ćipiko gdje je obitelj živjela. Osobno sam, sama ili sa svojim kolegicama i kolegama, posjećivala pok. Milicu, Mirkovu majku, i sjećam se ove sobe, s koliko ju je ljubavi ona održavala i pokazivala svima, prisjeća se dr. sc. Celio Cega, voditeljica Zbirke novovjekovne kulturne povijesti unutar koje su darovani predmeti registrirani.

 


Ovom prigodom zahvaljujemo braći Svilan, Vjekoslavu i Sibilu, koji su odlučili ove predmete darovati Muzeju grada Trogira te na taj način obogatili njegov fundus, kao i stalni postav. Vjerujemo da će naše oduševljenje i zahvalnost dijeliti mnogi Trogirani, kao i posjetitelji Muzeja grada Trogira.




Podsjećamo, od listopada do svibnja stalni postav Muzeja grada Trogira može se razgledati od ponedjeljka do petka od 9:00 do 14:00 sati.


Nadamo se da ćete podijeliti ovu lijepu vijest 
s prijateljima na društvenim mrežama.

Nema komentara:

Objavi komentar