petak, 25. rujna 2020.

Finale Dana europske baštine 2020. u Trogiru u utorak, 29. rujna u Muzeju grada Trogira

 

 Prezentacijom i predavanjima Konzervacija i restauracija skulpturalne baštine Trogira: iskustva, metode i nove spoznaje te predstavljanjem rezultata radionice Djeca – čuvari baštine koji će se održati u Muzeju grada Trogira u utorak, 29. rujna 2020., završit će ovogodišnje obilježavanje Dana europske baštine u Trogiru.

 Polaznici radionice Djeca - čuvari baštine, učenici 8. a razreda Osnovne škole Petra Berislavića rezultate će predstaviti u 18:00 sati nakon čega, u 19:00 sati slijede prezentacija i predavanje dr. sc. Vinke Marinković, Ante Antunovića, mag. kip., mag. konz.-rest. i Petre Perlain, mag. konz.-rest.

 

Detalje saznajte u nastavku...






Obilježavanje Dana europske baštine 2020. u Trogiru  započelo je 17. rujna radionicom zaštite spomenika pod nazivom Djeca – čuvari baštine. Konzervatorice trogirskog Konzervatorkog ureda upoznale su polaznike radionice s osnovnim pojmovima zaštite kulturnih dobara: baština, konzervacija, restauracija, rekonstrukcija, UNESCO, kulturno dobro, valorizacija i sl. U praktičnom dijelu, obilaskom povijesne jezgre Trogira potaknule su ih na razvijanje vizualne percepcije, uočavanje bitnih elemenata prostora i arhitekture, snalaženje u prostoru i podizanje senzibiliteta za njegov karakter te stjecanje vještina potrebnih za razlikovanje i vrednovanje povijesnog i suvremenog.  

 

 

 Drugi dan radionice polaznici su se upoznali s osnovnim pojmovima upravljanja kulturnom baštinom: restauracija, rekonstrukcija, promocija i prezentacija. Na konkretnim primjerima u povijesnoj jezgri Trogira govorilo se o metodama obnove arhitekture, o potrebi nastavka sustavnih arheoloških istraživanja, o vrijednosti povijesnih pločnika u ukupnoj slici grada te o planiranim intervencijama koje treba očekivati u budućnosti. Osim toga, polaznicima su izloženi suvremeni pristupi rekonstrukciji kuća koje su stradale u Drugom svjetskom ratu na području Pasika te je dotaknuta i tema interpolacija provedenih u 20. stoljeću. Radionicu je posjetio i gradonačelnik Trogira Ante Bilić, koji je polaznicima ukratko izložio na koji način gradska uprava brine o spomenicima, što je učinjeno u protekle dvije godine i što se planira učiniti u budućnosti.

U utorak, 29. rujna 2020. u 18:00 sati kroz četiri kratka izlaganja o temama koje su samostalno odabrali, učenici 8. A razreda O. š. Petra Berislavića pokazat će da se u kratkom vremenskom roku, uz sva ograničenja i potpuno poštovanje epidemioloških mjera te uz vlastiti iznimno vrijedan osobni angažman, grad može vidjeti potpuno novim očima.

 


Nedugo nakon, u 19:00 sati, na istom mjestu bit će održana dva predavanja pod zajedničkim naslovom Konzervacija i restauracija skulpturalne baštine Trogira: iskustva, metode i nove spoznaje. Tom će prilikom dr. sc. Vinka Marinković, viša konzervatorica-restauratorica Hrvatskog restauratorskog zavoda, Restauratorskog odjela u Splitu, održati predavanje o brojnim izazovima s kojima su konzervatori i restauratori suočeni u trajnoj brizi za očuvanje kapele sv. Ivana Trogirskog u katedrali sv. Lovre u Trogiru.  

Drugo predavanje, o restauraciji kipa sv. Ivana s gradskih vrata, kao i o izradi replike, održat će Ante Antunović, mag. kip., mag. konz.-rest. i Petra Perlain, mag. konz.-rest., oboje restauratori tvrtke Neir iz Splita koja je još 2019. godine izvela obnovu sjevernih gradskih vrata.

 


Organizator obilježavanja Dana europske baštine - Konzervatorski odjel u Trogiru i partneri - Muzej grada Trogira, Hrvatski restauratorski zavod - Split i O. š. Petra Berislavića vesele se vašem dolasku! 

 

 


Nema komentara:

Objavi komentar