srijeda, 29. srpnja 2020.

Izložba nacrta zgrade Režije duhana u Trogiru otvara se u ponedjeljak, 3. kolovoza!



Od ponedjeljka, 3. kolovoza do  nedjelje, 30. kolovoza 2020., u atriju Muzeja grada Trogira bit će otvorena Izložba nacrta zgrade Režije duhana u Trogiru autorice Aleksandre Bilić Petričević.
 
Radno vrijeme izložbenog postava je svaki dan 10:00 – 13:00 te 18:00 – 21:00, ulaz je slobodan, a vi dobro došli!

Više o izložbi pročitajte u nastavku...




U Zbirci suvremene povijesti Muzeja grada Trogira čuvaju se arhitektonski nacrti zgrade Režije duhana u Trogiru sagrađene 1913. godine, rekonstruirane i prenamijenjene 2016. godine u luksuzni hotel Brown Beach House. Njihovom prezentacijom - izložbom i katalogom izložbe kustosica Bilić Petričević dokumentirala je jedan segment bogate povijesti grada Trogira s početka 20. stoljeća, razdoblja velikih i čestih društveno političkih promjena.

Nacrte, restaurirane 2015. godine, tvrtka Duhanka darovala je Muzeju grada Trogira 2003. godine. Osim njih, na izložbi ćete moći razgledati zanimljive stare fotografije gradnje te predmete iz prošlosti vezane za čuvanje i konzumiranje duhana kako iz fundusa Muzeja tako i privatnih zbirki… U katalogu ćete pak moći čitati, među ostalim, i o tome da je jako malo nedostajalo da zbog gradnje režije duhana bude devastirana tvrđava Kamerlengo (što je osobno spriječio prijestolonasljednik, nadvojvoda Franjo Ferdinand!), da je trogirsko-lećevački kraj proizvodio više od 1,3 milijuna strukova duhana, o samom tijeku i rezultatima natječaja za gradnju Režije, ...


Nadamo se da ćete doći razgledati nacrt do nacrta te od korica do korica proučiti naše najnovije izdanje - katalog Izložba nacrta zgrade Režije duhana u Trogiru koji su realizirani uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Trogira.



Hvala što ćete dijeljenjem ove objave na društvenim mrežama
pozvati prijatelje da razgledaju ovu izložbu u
Muzeju grada Trogira!



Instagram: @trogirmuseum


Nema komentara:

Objavi komentar