četvrtak, 18. lipnja 2020.

Psi arheolozi danas na Sutiliji u okviru projekta Trogir Through Time




Na gradinskom naselju Sutilija u Segetu Gornjem danas se odvija jedan specifičan arheološki terenski pregled u kojemu glavnu ulogu imaju četveronožne stručnjakinje - belgijske ovčarke Panda i Mali te njemačka ovčarka Arwen.





Riječ je timu cadaver pasa pod vodstvom Christiana Nikolića i Andreje Pintar iz Centra za obuku pasa za posebne namjene S.PAS i dr. sc. Vedrane Glavaš sa Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, čiji je pionirski rad u razvoju metodologije primjene pasa kao biodetektora u arheologiji od nedavno i svjetski poznat, a o njemu ste imali priliku prije nekoliko dana čitati i na stranicama Slobodne Dalmacije. Ukoliko članak niste pročitali možete ga pronaći OVDJE.







Njihov rad sa zanimanjem pratimo od samog početaka, a pozvali smo ih u pomoć pri lociranju prapovijesnog groblja naselja na Sutiliji, u sklopu ovogodišnjih arheoloških istraživanja hrvatsko-austrijskog Trogir Through Time projekta u suradnji Muzeja grada Trogira, Instituta za arheologiju u Zagrebu i Austrijskog arheološkog instituta Austrijske akademije za znanost u Beču.






Iako nam je trenutna Covid-19 situacija malo odgodila planove, nadamo se skorom dolasku austrijskog tima i početku arheološkog iskopavanja na Sutiliji - koje je uz prapovijesnu fazu samog Trogira, najznačajnije nalazište za razumijevanje prapovijesnog i protopovijesnog razdoblja trogirskog područja.


Planirana istraživanja na Sutiliji nastavljaju se na prošlogodišnja istraživanja Trogir Through Time projekta, o kojima ćete, uz bogatu galeriju fotografija, moći više saznati tijekom sljedećih nekoliko dana... Ostanite s nama!







Tekst: Lujana Paraman
Fotografije: Maja Maljković Zelalija



Podijelite ovaj sadržaj na društvenim mrežama




Nema komentara:

Objavi komentar