petak, 6. ožujka 2020.

Pa Dan žena, ženska glavo!


Najnovija epizoda Razgovora ugodnih naroda muzejskoga, iz serijala Noćna doza neprosječne umjetnine (jer znate, noću naši predmeti oživljavaju i održavajući dobrosusjedske odnose malo proćakulaju), donosi ekskluzivni transkript dijaloga dviju skulptura ženskih glava iz stalnog postava Muzeja grada Trogira!!! Na plakatu "Dan žena, ženska glavo!" i u popratnom tekstu saznat ćete njihovu ispovijest:




-    Lako šta mi glava puca, nego danas stvarno ne znan ni ko san, ženska glavo! Al bar eto znan di san i iman krov nad glavon u atriju Muzeja grada Trogira!
-    A znan kako ti je! Ne znan ni ja! Mislin, tu sam u stalnom postavu arheološke zbirke Muzeja, na  prvom katu, ali neman dokumente od prije, razumiš... U moje vrime, tamo u drugoj polovici 2. stoljeća  ti se nije vodilo baš računa o papirologiji.
-    Ala ti si ta generacija? Nikad ne bi rekla! Baš mi izgledaš mladoliko - imaš krasan ten!
-    A fala ti, zahvalan je ovaj mramorni ten. Vidin ti imaš svijetložuti, ženska glavo. Nego, odakle si, nisan nikad čula taj naglasak?
-    Neman ti ni ja rodni list. Znan da san rođena negdi  početkon 3. stoljeća u afrodizijskin radionicama. Danas ti to dođe zapadna Turska, nekih 100 kilometara od Egejskog mora. Dr. Cambi mi je radija neke testove očinstva i reka da nalazi „pokazuju izraziti patos kojim se odlikuju kipovi grčkog majstora Skopasa.“ Pa sad šta ja znan... Uglavnom, nakon Afrodizija san ti živila u Saloni... u magli se sićan nekog javnog prostora, pari mi se ka terme... i onda san se u 19. stoljeću na nagovor Ivana Luke Garagnina priselila u Trogir. Vidi mene šta san se raspričala...
-    Neka neka, volin ja slušat o dalekin putovanjima, kad već nisan imala priliku ić. Ja san, koliko znan, zahvaljujući Mirku Sladi Šiloviću u našu zgradu doputovala ´65. iz kuće Novak, one tamo iza osnovne škole na rivi. Izgleda da san bila uzidana u sjevernu konzolu. Slabo se sićan vrimena prije. Iman rupe u pamćenju i u glavi - od dijademe koju san isto negdi posijala puten...
-    A šta ćeš, dogodi se! Ne triba ti se sekirat, sve je dobro dok su nan glave na postamentima!
-    Imaš pravo, ženska glavo!

Ovim kratkim zabavno-edukativnim prilogom svim ljubiteljicama muzeja, povijesti, umjetnosti, baštine (i onima koje će to tek postati!) želimo sretan Dan žena!




_________________________________

 Ukoliko ste više "old school" čitatelji:

Na lijevoj strani plakata prikazana je oštećena glava manje skulpture žene (v=6 cm, š=5,5 cm, deb=8,5 cm),  vjerojatno bakantice. Nedostaju joj dio punđe, gornji prednji dio frizure s manjim dijelom čela, desno oko i nos. Lice i kosa su joj pažljivo izmodelirani, a na frizuri se vide dva utora za dijademu. Izvađena je iz zida kuće Novak 1965./66. godine gdje je bila uzidana do polovice. Danas je smještena u stalnom postavu arheološke zbirke Muzeja grada Trogira, na prvom katu palače Garagnin – Fanfogna. 
Na desnoj strani plakata prikazan je ulomak glave ženske skulpture nadnaravne veličine (v=30 cm, š=23 cm, pr=23 cm). Glava je oštećena - nedostaje desni dio čela iznad desnog oka, kao i stražnji dio glave. Usta i pramenovi kose su izrađeni brzorotirajućim stvrdlom. Glava je zabačena unatrag, a na tjemenu i zatiljku je koso položen vijenac od lovora i malina/mirte. Frizura je podijeljena na razdjeljak i vjerojatno oblikovana u punđu na zatiljku. Moguće je da se radi o skulpturi Menade. Proizvod je afrodizijskih radionica, s početka 3. stoljeća. Skulptura je stajala najvjerojatnije u nekom javnom prostoru, vjerojatno u termama u Saloni. Danas je smještena u atriju Muzeja grada Trogira. Više o ovom ulomku možete saznati u članku Nenada Cambija Fragment ženske glave u Trogiru i njezino mjesto u rimskoj skulpturi objavljenog u Prilozima povijesti umjetnosti u Dalmaciji (Vol. 38 No. 1, 1999.) dostupnog na POVEZNICI.



👇

Misliš li da je ovo dobar način za čestitati Dan žena, a ujedno naučiti nešto više
o trogirskoj kulturno-povijesnoj baštini - podijeli ovaj članak
s prijateljima na društvenim mrežama.

Nema komentara:

Objavi komentar