četvrtak, 20. veljače 2020.

Prošlost pod našim nogama: Kasnoantički kameni sarkofag s Ribole


Jučer je pred Muzej grada Trogira stigao kameni sarkofag kojeg su prilikom istraživanja nekoliko kasnoantičkih grobova i grobnica u ulici Put Ribole pronašli arheolozi iz tvrtke Temenos d.o.o.

Sarkofag s ukrasom križa u medaljonu - crux coronata predstavnik je geometrijskog stila karakterističnog za sarkofage 6. stoljeća koji su se proizvodili u bračko-salonitanskim radionicama, i koji su bili popularni ne samo u srednjoj Dalmaciji, već su se izvozili diljem istočne obale Jadrana kao i u Italiju. Riječ je o grobnici boljestojećih kasnoantičkih Trogirana, u kojoj su bila sahranjena dva pokojnika, o kojima će se više znati nakon antropološke analize ostataka.
Nalaz groblja ukazuje na postojanje većeg gospodarsko-ladanjskog kompleksa (villa rustica) na području Ribole u kasnoantičkom razdoblju (4. – 7. stoljeće), na čijim je ostatcima u srednjem vijeku podignuta crkvica, o kojoj svjedoči karta Trogira iz 1828. godine a čije ime za sada još nismo otkrili. Spomenimo samo kako P. Andreis na području Crvene zemlje (Ribole) spominje čak 4 crkvice – uz danas još vidljive ruševine crkvice sv. Stjepana još i crkvicu sv. Margarite, sv. Nikole i sv. Petra...


Inland c III a) Trau, ulomak karte iz 1828., Državni arhiv u Beču
 Samo istraživanje provodi se tijekom infrastrukturnih radova na rekonstrukciji vodovodno kanalizacijske mreže u ulici Put Ribole, a osim sarkofaga koji će biti smješten u dvorištu, u Muzej će nakon primarne obrade i konzervatorsko-restauratorskih radova biti pohranjeni i ostali nalazi pronađeni istraživanjem. 
 
Nema komentara:

Objavi komentar