ponedjeljak, 9. prosinca 2019.

Obljetnička izložba "10 godina" Likovne udruge Trogir otvara se 10. prosinca 2019.!



U utorak, 10. prosinca 2019. godine u 18:00 sati u atriju Muzeja grada Trogira otvorit će se slavljenička izložba Likovne udruge Trogir. Na izložbi "10 godina" svoje će radove predstaviti  Anđelka Balov, Ivanka Buble, Predrag Čavar, Danica Čulina, Luigi Djini, Marija Djini, Simon Djini, Marija Halbarth, Mirjana Hrabar, Irena Ivačić, Ines Ivica, Marina Ivica, Zdenka Klarić Franičević, Knot, Snježana Mayer, Nela Orlić Pavković, Ivica Prga, Anita Rogulj i Dino Vejnović.






"Tradicionalno godišnje okupljanje članova Likovne udruge Trogir u izložbenom prostoru Muzeja grada Trogira ove godine nosi jednostavan i simboličan naziv: 10 godina. Pred deset godina, točnije 2. prosinca 2009., Inicijativni odbor od desetak članova na čelu sa idejnim začetnicima, akademskim umjetnicima Franom Franulovićem i Sandrom Radić Parać, osniva Likovnu udrugu Trogir. Ideja je bila okupiti na jednom mjestu sve kreativne „snage“ Trogira i okolice bez obzira na formalno likovno obrazovanje, pokušaj pomirdbe vječnog pitanja „što je umjetnost, a što nije?“ te promatranje iste kao „načina života i slobode u istraživanju tog istog života“. Tako su se u udruzi družili i zajedno izlagali amateri, početnici, autodidakti i profesionalci, poznati umjetnici s već ostvarenim renomeom. Učili su jedni od drugih, organizirali radionice, performanse, druženja, a mnogima je udruga bila jedino mjesto kroz čiju su izlagačku aktivnost mogli pokazati svoj rad široj javnosti. Sinergija iskustva, likovnog znanja i „pismenosti“ akademski obrazovanih umjetnika i entuzijazma stvaralaštva onih drugih, stvarala je dojam ozbiljnog pristupa „umjetničkom“, što je posebice bilo vidljivo na nekoliko prvih Salona. Kroz proteklih deset godina, udruga je imala svoje uspone i padove, pritom mislim na dolazak novih članova, ali i odlazak onih čiji je rad bio svojevrsni balans u provođenju prvotne ideje.
No, unatoč nedaćama, Likovna udruga Trogir djeluje neprekinuto do danas pa smo tako i ove godine svjedoci još jednog likovnog postava u atriju Muzeja grada Trogira gdje se dvadesetak autora predstavlja sa (više-manje) recentnim radovima. Na prvi pogled primjetno je odstupanje od dubljih promišljanja likovnih problema poput volumena, perspektive i sl. u korist dopaljivog, senzacionalnog, oku ugodnog i mimetičkog. Ali ako bismo tražili njihove zajedničke odrednice, onda bi to svakako bile razigranost, dosjetka, asocijacija, prštavost boja... A raspon radova je širok: od slika, skulptura, asamblaža, uporabnih predmeta do nakita, kojima svatko na sebi svojstven način izražava jednu od najljepših ljudskih osobina - kreativnost.
Stoga čestitamo obljetnicu i želimo još dugo stvaralačkih godina svim članovima!"
Daniela Kontić


Izložba se može razgledati do 16. prosinca, od ponedjeljka do petka od 10:00 do 13:00 i od 16:00 do 19:00 te subotom od 9:00 do 12:00.
Veselimo se vašem dolasku!



Dijeljenjem ove informacije na društvenim mrežama 
pozovite prijatelje da vam se pridruže

Nema komentara:

Objavi komentar