četvrtak, 3. svibnja 2018.

Prijavite se za radionice "Grafit iz prošlosti"! | 23. EMA u Muzeju grada Trogira



Treći, posljednji set radionica u okviru Eduktivno-muzejske akcije Hrvatskog muzejskog društva održat će 8. i 9. svibnja 2018. u Edukativnoj zoni Muzeja grada Trogira. Riječ je o radionicama "Grafit iz prošlosti" koje će se odvijati u poslijepodnevnom terminu u utorak, 8. svibnja u 16:00 sati te u jutarnjem terminu u srijedu, 9. svibnja u 9:00 sati.  Prijave su obavezne, a prijaviti se možete voditeljici radionica Goranki Tomaš (tel. 881 406 (birati 6), mob. 099 6707 159 ili na e-mail adresu gogtomas@gmail.com) koja nam je u nastavku pojasnila o čemu se točno radi u najnovijim radionicama u Muzeju grada Trogira...




"Grafiti su uvijek sporni, ponekad su vandalizam, a ponekad su urbana umjetnost. Često nose poruku, a danas se velika važnost pridaje oblicima slova. Grafiti su vezani uz hip-hop kulturu 70-ih godina 20. stoljeća. No, prije ove masovne pojave grafita tijekom stoljeća povijesti umjetnosti postoji niz primjera svojevrsnih grafita koji, iako nisu izrađeni sprejem, nose obilježja grafita, odnosno nanošenja slika ili slova na javne površine. U prošlosti se u tom smislu uglavnom radilo o zidarskim znakovima, crtežima, natpisima ili inicijalima.
Crtež broda na južnom vanjskom zidu trogirske katedrale podsjeća na grafit, onaj iz prošlosti, onaj s kojim se nešto obilježilo i s kojim je netko ostavio svoj rukopis na zidu zauvijek... Crtež je simplificiran, pa se možda radi i o nekoj protuzakonitoj radnji te je sam autor na brzinu nacrtao osnovnu poruku u strahu da ga tko ne uhvati.
Tko zna, krhko je znanje... bez obzira na to u kojem momentu je nastalo ovo djelo, svakako plijeni  pozornost svakom slučajnom prolazniku; nekako je skroz vanka škvare s obzirom na vrijeme u kojem je nastao, a radi se vjerojatno o 16. st. Možda je i zbog ovog crteža puno njih grintalo i smatralo ga devastiranjem zida katedrale, no danas ga gledamo u skroz drugačijem svjetlu - kao spomen jednog događaja i inspiracije!", zaključila je muzejska pedagoginja Goranka Tomaš.





Podsjećamo...
Sudionik bilo koje radionice dobit će knjižicu (po cijeni od 10,00 kuna) koja je od 18. travnja do 18. svibnja - za vrijeme trajanja 23. EMA - važeća ulaznica koja svom vlasniku (djeci, učenicima, studentima) omogućava besplatan ulaz u sve ustanove koje su sudionice 23. EMA, kao i besplatan ulaz na sve najavljene programe u okviru Akcije.



Veselimo se vašim prijavama!



Nema komentara:

Objavi komentar