četvrtak, 22. ožujka 2018.

Dobre vijesti u povodu Svjetskog dana voda!



Tijekom 2017. godine GAT-  Građanska akcija Trogir započela je s inicijativom za povratak javnih česmi u Trogir. Nedugo zatim Gradska uprava podržala je inicijativu, a da sve ne bi ostalo samo mrtvo slovo na papiru pobrinula se radna skupina sastavljena od stručnjaka, predstavnika inicijatora - Građanske akcije Trogir, Muzeja grada Trogira, Grada Trogira i Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Trogiru.


Prikaz mreže povijesnih javnih česmi u Trogiru | Izvor: GAT | izradila: Lujana Paraman


Nastavno na prošlotjedni sastanak radne skupine, zadovoljstvo nam je, u povodu današnjeg Svjetskog dana voda, najaviti da uskoro slijedi ispitivanje mogućnosti postavljanja te izrada prijedloga projekta postavljanja česmi na rivi i u parku Fortin (što je ne samo komunalni, javnozdravstveni i civilizacijski standard nego i veoma važan dio trogirske urbane tradicije!), ali i primjereno obilježavanje izvora "Dobrić" - izvora koji je bio glavni opskrbljivač Trogira pitkom vodom sve do priključivanja grada na vodovodnu mrežu 1930. godine!



S obzirom na prošlomjesečni prijedlog Europske komisije da bi Europljani trebali više piti vodu iz špine, možemo jedino zaključiti kako je Trogir svojom inicijativom pretekao Bruxelles! ;)




Podijelite dobre vijesti s prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar