ponedjeljak, 6. studenoga 2017.

Stivanja 2017. | "Neprivezani" Irene Skopljak Barić u Galeriji Cate Dujšin Ribar



Dan grada Trogira i blagdan sv. Ivana Trogirskog sve je bliže! 
Program Stivanje 2017. započinje danas, 6. studenog u 17:00 sati kada se u atriju Muzeja grada Trogira otvara izložba "Mi smo dica ovog grada" - tradicionalna izložba radova polaznika Dječjih vrtića Trogir koji ove godine obilježavaju 40 godina djelovanja! Sutra i prekosutra - 7. i 8. studenog, u Muzeju grada Trogira održat će se radionice za djecu pod nazivom "Šetnja po moru". Radionice su besplatne, samo se trebate prijaviti - mjesta još ima, ali požurite! 


 
U petak, 10. studenog 2017. u 20:00 sati u Galeriji Cate Dujšin Ribar održat će se predstavljanje zbirke poezije "Neprivezani" autorice Irene Skopljak Barić.  U predstavljanju ove knjige u izdanju Hrvatskog društva pisaca, uz autoricu, sudjelovat će urednik knjige Ivan Herceg, profesorica hrvatskog i ruskog jezika i književnosti Antonela Berić i Daniela Kontić - Strojan u ime Muzeja grada Trogira.






Poezija Irene Skopljak Barić započinje iz istodobno određenog i neodređenog stanja pisanja, užitka i straha od nepripadanja, namjera da se ta "neprivezanost" doznači nekom dalekom središtu. Mjestu vlastitog života, koje je očekivano nejasno i ne uvijek na istoj udaljenosti od onoga što se dogodilo, što će se dogoditi. Od onoga što se očekuje kako neponovljivo i sudbonosno, a završava u ponovljenim riječima, rečenicama, frazama o sretnom (i sretnijem) životu. Neizvjesnost autorici osigurava gotovo nepregledan prostor senzacija, istraživanja mogućnosti pjesme, poezije impulsa i doživljaja koji se pretvaraju u pitanja, sumnje i govor svakodnevice. Govor o svakodnevnom. Metaforični narativni sloj, perspektive jezika i ljubavni zasloni, odluke i otkrivanja "sporednog puta", odmicanja i odsutnosti obilježavaju njezinu poeziju, traže čitatelja koji provjerava i potvrđuje iskustvo prošloga. Iskustvo pamćenja čini sadašnjost one koja govori, koja piše i koja pjeva. Pjevanje u ne-dobar, u gluho i raspršeno doba. Preslagivanje prizora njezina je nužnost, mjesto zabuna, zapreka, područje dogovorenog i dijalekta, općeg i pojedinačnog napora da se preživi paradoks vremena "jer oni ništa ne znaju/ ni zašto se sunce prelama preko njih/ i zabija nam se u oči/ kojima već dugo ne spavamo" (Jedem slova koja pišeš). Knjiga Irene Skopljak Barić Neprivezani na trenutke odzvanja kao aleja drugih pjesnika i njihovih tekstova, kao hod po pročitanom i nenapisanom, nenapisanom i doživljenom, kao ono što se otkriva u velikom zaboravu, zaboravu koji sada sječe drugo lice, lice drugoga... Kao kad se piše nešto o "rastancima i daljini" - a upravo se tako i njezina poezija može čitati.
Miroslav Mićanović





Irena Skopljak Barić profesorica je hrvatskog i ruskog jezika i književnosti. Piše pjesme i kratke priče. Pjesme je objavljivala u časopisu Poezija, a kratke priče u sklopu književnih natječaja i u časopisu Tema. Godine 2012. kratke priče objavila je u zajedničkoj zbirci Krom i pakao Centra za kreativno pisanje u Zagrebu te u zbirci Priča se (p)o gradu Gradske knjižnice Trogir. Iste je godine njezina priča Jer vi to zaslužujete ušla u finale natječaja Gradske knjižnice Slavka Kolara u Čazmi te je 2015. objavljena u zbirci Prvih dvadeset uboda. Na natječaju Gradske knjižnice Samobor njezina je priča Svijetli u tmini osvojila drugu nagradu te je objavljena 2013. godine u zborniku Pišem ti priču. Godine 2016. sudjelovala je na festivalu Stih u regiji u organizaciji Hrvatskog društva pisaca.



Dobro nam došli i na dobro Vam došla Stivanja!











Nema komentara:

Objavi komentar