četvrtak, 12. listopada 2017.

Izložba "Emanuel Vidović i njegovi učenici" u povodu 120. obljetnice rođenja Cate Dujšin Ribar



Izložba u povodu 120. obljetnice rođenja Cate Dujšin Ribar - Emanuel Vidović i njegovi učenici: Cata Dujšin Ribar, Milan Tolić, Ivan Mirković, Silvije Bonacci Čiko i Antun Zuppa/Zupa - otvorit će se u Galeriji Cate Dujšin Ribar u utorak, 17. listopada 2017. u 19:30 sati. Tom prigodom Ivo Delalle svečano će Muzeju grada Trogira uručiti donaciju koja sadrži brojne fotografije, dokumente, pisma,... i druge zanimljive arhivalije koje su pripadale slikarici rođenoj u Trogiru 17. listopada 1897. godine.






Promišljajući na koji način obilježiti 120. obljetnicu rođenja Cate Dujšin Ribar, shvatila sam da se u životu svake osobe, naročito u mladim, formativnim godinama, nađe poneka mudra starija osoba najčešće u ulozi profesora koja bitno utječe na daljnji tijek života. Jedna od tih osoba Cati je njen profesor Emanuel Vidović, koji joj daje prve slikarske poduke te otkriva njenu nadarenost i ljubav prema slikarstvu. Cata je tijekom 1915. i 1916. godine često boravila u Vidovićevom ateljeu i rad s njim joj je uvelike pomogao i učvrstio njenu želju da se bavi slikarstvom. Djelo Emanuela Vidovića svojom likovnom vizijom dirnulo je mnoge koji su s njime dolazili u doticaj, pa je tako i na Catu djelovao vrlo motivirajuće. Hrabrio je i poticao mladu Catu da nastavi školovanje na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu, koju ona i upisuje 1917. godine, u vremenu koje nije bilo naklonjeno ženskom obrazovanju, posebno na umjetničkom polju. Cata, slikarica i pjesnikinja, nesumnjivo je izuzetno zanimljiva ličnost u hrvatskom slikarstvu... Ovim rečenicama kustosica Aleksandra Bilić Petričević započinje tekst kataloga dugo pripremane izložbe Emanuel Vidović i njegovi učenici: Cata Dujšin Ribar, Milan Tolić, Ivan Mirković, Silvije Bonacci Čiko i Antun Zuppa/Zupa.


Osim umjetnina koje se čuvaju u Muzeju grada Trogira, na izložbi otvorenoj do 31. listopada bit će izložene i one koje se čuvaju u privatnom vlasništvu, kao i one koje su dio muzejskih i galerijskih zbirki. Muzej grada Trogira zahvaljuje na posudbi umjetnina Galeriji umjetnina Split, Hrvatskom pomorskom muzeju Split, Muzeju grada Splita, Trogirskom dekanatu te Zjeni Čulić, Tomislavu Bekavcu, Ivu Delalli, Anti Delalli i Radovanu Sladi-Šiloviću.



Nije bilo lako ženi slikarici uspjeti i dokazati se na likovnom polju, no Cata je osigurala svoje mjesto u hrvatskoj modernoj umjetnosti zahvaljujući, među ostalim, i stalnom postavu Galerije koja nosi njeno ime u sastavu Muzeja grada Trogira. Izložene slike naša je Cata rado nazivala svojom djecom, obilazeći ih svake godine... Muzej grada Trogira, kao i cijeli Trogir joj se na donaciji slika ovakvom izložbom još jedanput odužuje, jer je ipak sva najbolja likovna ostvarenja poklonila upravo rodnom mjestu..., zaključuje u tekstu predgovora ravnateljica Muzeja grada Trogira dr. sc. Fani Celio Cega nadodavši da ova izložba ne zaokružuje samo Catin slikarski opus, već sažima dostupne radove kruga Emanuela Vidovića, kako bi predočila njegovu ulogu i utjecaj učitelja na učenike koji ih je doveo do vlastitog umjetničkog izričaja prema kojemu su bili i ostali prepoznati u javnosti.



Izložba obuhvaća  djela nastala u razdoblju od 1906. do 1968. godine - započinje Vidovićevim uljima na platnu "Motiv iz Venecije" i "Žena pod velom na terasi" iz 1906., a zaokružuje se Zupinim grafikama iz 1968. Među 86 vrijednih djela - grafika, karikatura, crteža, akvarela, pastela i (najviše) ulja na platnu teško je izdvojiti neko... Hoće li vam se više svidjeti učenici - Mirkovićeve skulpture "Portret Emanuela Vidovića" iz 1918. i "Ribar s pajerom i konopom" iz 1936., Tolićeve sjajne karikature (21 karikatura trogirskih uglednika!) iz 1928., Čikini morski motivi, primjerice "Ribari vuku gajetu" iz 1927., već spomenute Zup(p)ine grafike, Catini pejzaži i (auto)portreti - ili nenadmašan učitelj - Emanuel Vidović ne znamo, no znamo da biste ovu izložbu svakako trebali posjetiti! Radno vrijeme izložbenog prostora - Galerije Cate Dujšin Ribar tijekom trajanja ove izložbe je od ponedjeljka do subote 10:00 - 13:00 te 17:00 - 20:00 sati.




  "Nekoliko dana pred otvaranje Galerije nisam mogla spavati, zebla sam kao da imam poći na neki prvi ispit... Ali onaj dan sam shvatila da su me primili, da su me shvatili, pa čak da su me zavoljeli...", izjavila je Cata Dujšin Ribar prisjećajući se otvaranja Galerije s njenim imenom u okviru Muzeju grada Trogira. - Nekoliko je dana pred otvaranje izložbe u Galeriji... a taj dan, 17. listopada 2017. u 19:30 dođite u Galeriju Cate Dujšin Ribar još jednom potvrditi da ste primili, shvatili i zavoljeli... ne samo Catu već i njene kolege i njihova učitelja.



Veselimo se vašem dolasku!


http://trogirtimetravel.blogspot.hr/2017/10/foto-putovanje-kroz-punokrvno-i.html



I, na koncu, vratimo se na početak na kojem smo spomenuli vrijednu donaciju... Na poveznici: Foto-putovanje kroz punokrvno i intenzivno proživljen život smo zavirili u tu donaciju i objavili nekoliko do sada neviđenih fotografija iz privatnog života Cate Dujšin Ribar - jer sve što je "naslikala ukrala je od života, živeći ga punokrvno i intenzivno"*.


*iz publikacije "Cata Dujšin Ribar - stalna izložba slika u Muzeju grada Trogira", Trogir, studeni 1978.
  


Ne zaboravite pozvati i prijatelje:

Nema komentara:

Objavi komentar