utorak, 5. rujna 2017.

Izložba "PAŠTROĆ" i "UNESCO Historic Cores Citizens Forum 2017."



Petak i subota, 8. i 9. rujna proteći će u znaku „UNESCO Historic Cores Citizens Forum 2017.“  u okviru kojeg će se, 8. rujna održati okrugli stol „Život u spomeniku“ i otvaranje izložbe „Paštroć“ u Trogiru, a 9. rujna tribina na temu „Agresivni procesi gentrifikacije i turistifikacije” u Splitu. I tribini i okruglom stolu prethodit će obilazak starih gradskih jezgri Trogira i Splita – cjeloviti program i više o svemu donosimo u nastavku.





U Muzeju grada Trogira – galeriji Cate Dujšin Ribar od 8. do 29. rujna održavat će se izložba „Paštroć“ – izložba aktivističke i dokumentarne fotografije s motivima snimljenima u povijesnim jezgrama Splita, Dubrovnika i Trogira. Samom otvaranju izložbe predviđenom za 21:00 sat, prethodit će obilazak povijesne jezgre Trogira i razmjena iskustava u urbanom prostoru uz vodstvo i prezentaciju domaćina - polazak je sa sjevernih gradskih vrata u 16:00 sati. Bogati program prvog dana „UNESCO Historic Cores Citizens Forum 2017.“ nastavlja se okruglim stolom na temu „Život u spomeniku“ koji će se održavati u dvorištu Muzeja grada Trogira od 18:00 sati.


Na okruglom stolu analizirati će se trenutno stanje u povijesnim jezgrama s naglaskom na komunalni i sanitarni red, modelima i načinima zaustavljanja iseljavanja i opstanaka primarnih djelatnosti primjerice obrtnika te modelima (samo)financiranja i reinvestiranja u jezgre. Razgovarati će se i o planovima upravljanja povijesnim jezgrama i drugim zakonskim dokumentima, samim sustavom i stanarima odnosno građanima kao njihovim sudionicima pri izradi i kasnijem nadzoru. 
Svoja dubrovačka iskustva i dosadašnje aktivnosti predstaviti će Marija Grazio, sudionica povjerenstva pri izradi dubrovačkog Koncepta plana upravljanja povijesnom jezgrom, inače stanarka jezgre i profesorica klavira i arhitekt Lukša Suhor, član Udruge Placa – kolektiva za istraživanje u prostoru. Splitske aktivnosti predstaviti će Dalibor Popovič, član Građanske inicijative Split i sudionik povjerenstva pri izradi Plana upravljanja povijesnim kompleksom Splita s Dioklecijanovom palačom i Marin Krpetić, predsjednik Udruge stanovnika povijesne jezgre grada Splita Get, dok će domaćine iz Trogira predstavljati dr. sc. Dunja Babić, povjesničarka umjetnosti i galicit, sudionica radne skupine za izradu I. faze Plana upravljanja i održivog razvoja Grada Trogira te Lujana Paraman, arheologinja u Muzeju grada Trogira i članica Građanske akcije Trogir.




Obilaskom lokaliteta splitske jezgre počevši od Zlatnih vrata u 16:00 sati započinje drugi dan  „UNESCO Historic Cores Citizens Forum 2017.“ Program se nastavlja u 18:00 sati tribinom „Agresivni procesi gentrifikacije i turistifikacije“ koja će se održati u atriju Galerije umjetnina Split. Forum će biti zaključen zajedničkim druženjem stanara povijesnih jezgri Splita, Dubrovnika i Trogira i ostalih sudionika i to na „skrivenim lokacijama rijetko nezagušenih i nekomercijaliziranih javnih prostora“ u Splitu.







U okviru zajedničke izložbe aktivističke i dokumentarne fotografije povijesnih jezgri pod UNESCO-ovom zaštitom (Split, Dubrovnik i Trogir) pod nazivom „Paštroć“ namjera je tijekom jednoga vikenda u obliku foruma razmijeniti iskustva života u spomenicima između tri navedene sredine te donijeti zaključke kako se nositi s brojnim problemima i pritiscima u ljetnom, kao i prazninom u zimskom periodu godine. Izložba problematizira upravo trenutno stanje i negativne procese te se s Trogirom zaključuje program triju hrvatskih gradova sa zaštićenim povijesnim jezgrama, koji je započet izložbom „Krhotine“ u Galeriji fotografije Fotokluba Split, dok je svoju međufazu i evaluaciju doživio izložbom „Arcadia“ u dubrovačkoj Galeriji Otok, Art radionice Lazareti.




Zahvaljujemo svima koji su se odazvali na naš poziv te nam poslali brojne fotografije koje prikazuju nestanak javnog prostora, komunalni kaos, probleme s odvoženjem smeća, prenamjenom funkcija i djelatnosti, suprotnost turističke okupacije za vrijeme ljetne sezone naspram nesadržajnosti, uspavanosti i praznine gradova u zimskom periodu godine. Na izložbi će biti izložene fotografije čiji su autori, abecednim redom: Joško Herceg, Petra Kakić, Maja Maljković Zelalija, Matko Mijić, Lujana Paraman, Jelka Rožić, Saša Šimpraga, Dolores Špika i nekoliko onih koji su željeli ostati neimenovani. Zahvaljujemo i onima koji su nam poslali fotografije nastale izvan stare gradske jezgre, a koje zbog lokacija na kojima su snimljene nažalost neće biti dio postava ove izložbe. 

Hvala Gradu Trogiru koji je financijskom potporom omogućio izradu trogirskih fotografija.



Veselimo se vašem dolasku na otvaranje izložbe (petak, 8. 9. 2017. u 21:00!) kao i na razgledavanje grada i okrugli stol koji mu prethode. Zato podsjećamo na cjeloviti program „UNESCO Historic Cores Citizens Forum 2017.“ u organizaciji Udruge GET, Građanske akcije Trogir, Art radionice Lazareti i Muzeja grada Trogira:


petak, 8. 9. 2017., Trogir

16:00 sati // VOÐENJE
Obilazak lokaliteta trogirske jezgre i razmjena iskustava
u urbanom prostoru uz vodstvo i prezentaciju domaćina

polazišna točka: Sjeverna gradska vrata

18:00 sati // OKRUGLI STOL
„Život u spomeniku” - okrugli stol na primjeru tri povijesne
jezgre pod zaštitom UNESCO-a (Split, Dubrovnik i Trogir)

Muzej grada Trogira, dvorište  
21:00 sati // IZLOŽBA
„Paštroć” - otvaranje izložbe aktivističke i dokumentarne
fotografije povijesnih jezgri Splita, Dubrovnika i Trogira

Muzej grada Trogira, galerija Cate Dujšin Ribar

subota, 9. 9. 2017., Split

16:00 sati  // VOÐENJE
Obilazak lokaliteta splitske jezgre i razmjena iskustava
u urbanom prostoru uz vodstvo i prezentaciju domaćina

polazišna točka: Zlatna vrata

18:00 sati  // TRIBINA
„Agresivni procesi gentrifikacije i turistifikacije”
Galerija umjetnina Split, atrij  
21:00 sati  // FINALE
Zajedničko druženje stanara povijesnih jezgri gradova
Splita, Dubrovnika i Trogira i ostalih sudionika
skrivene lokacije rijetko nezagušenih
i nekomercijaliziranih javnih prostora




Izložba "Paštroć" bit će otvorena do 29. rujna.
Radno vrijeme u okviru kojeg možete posjetiti izložbu u Galeriji Cate Dujšin Ribar je od ponedjeljka
do subote ujutro 10:00 - 13:00 te poslijepodne 17:00 do 20:00.


Nema komentara:

Objavi komentar