ponedjeljak, 29. svibnja 2017.

Papirnati reljefi Vande Jurković od 2. lipnja u Muzeju grada Trogira


Prva izložba u ljetnoj sezoni u Muzeju grada Trogira ujedno i prva izložba u lipnju predstavit
će umjetnost od papira akademske kiparice Vande Jurković...







Izložba „Papirnati reljefi: ZIDNE INSTALACIJE“ koja će se u atriju Muzeja grada Trogira odvijati od 2. do 14. lipnja 2017. predstavlja izbor od dvadesetak modeliranih zidnih skulptura izloženih kao niz dizajniranih kompozicija. Riječ je o apstraktnim zidno ambijentalnim rješenjima na čijim su površinama modelirani oblici taktilnih osobina. 


U ovoj su izložbi dane različite usmjerenosti kao nizovi i prošupljenosti ploha izvedeni u tehnici papier-mâché. Ostvareni autorski opus zasnovan je u kiparskom autohtonom području modeliranih oblika i primarno se problematiziraju pitanja oblika, visina i dimenzija, njihove usmjerenosti i pozicije, ponavljanja, umetanja, preplitanja, dana na način reljefa. Ondje je afirmirano oblikovanje a izbjegnuta narativnost, motiv, tema, čak i boja u djelu jer su reljefi dani u bijelom papiru. Modelirani prostori kompozicija postaju tako mjestima gibanja kiparskih elemenata, ploha, koje streme u neki smjer, pravac ili visinu, koje nevidljivi pritisak čini vitalnima i pokretljivima te stvara ambijentalnu igru svijetla i sjene. Oblici se umnožavaju ili zamjenjuju drugima te čine vizualnost i taktilnost dizajnirane zidne plohe i prostora, s određenim algoritmom, manje ili više očiglednim, prema kojemu se elementi događaju prema unutarnjem pravilu. Potraga za dinamikom i ritam jesu pokretači djela i čine srž reljefa, ono unutarnje, životno, što definira njihov ekspresivni izraz, pojašnjava Vanda Jurković, autorica izložbe.
Te nadodaje da kreirana skulpturalna rješenja uvažavaju potrebu za skupljanjem resursa i čuvanjem okoliša te ukazuju na neklasični materijal pogodan za kiparsku intervenciju i uređenje interijera pomoću recikliranog materijala - iskorištenog i odbačenog papira različitih vizualnih osobina.



Vanda Jurković diplomirala je kiparstvo na ALU u Zagrebu 1996. godine, 2002. je magistrirala na ALU u Ljubljani, a 2012. doktorirala na ALU u Zagrebu. Izlagala je na 30 samostalnih, a sudjelovala je na 60 skupnih izložbi. Objavila je osam znanstvenih radova. Članica je HDLU i ZadArt. Od 2001. radi na Grafičkom fakultetu; trenutno kao docentica na Katedri za dizajn i slikovne informacije.






Ukoliko ste u Trogiru  i/li okolici pozivamo vas da svakako razgledate ovu zanimljivu izložbu u atriju Muzeja grada Trogira (ulaz iz glavne - Gradske ulice) koja će za sve zaintersirane biti otvorena do 14. lipnja - radno vrijeme Muzeja grada Trogira tijekom lipnja je od ponedjeljka do subote ujutro od 10:00 do 13:00 te poslijepodne 17:00 do 20:00 sati.


Veselimo se Vašem dolasku!


:)

Nema komentara:

Objavi komentar