srijeda, 11. siječnja 2017.

"Di smo bili, šta smo radili?" | 2016. godina u Muzeju grada Trogira




Još smo jednu godinu predali povijesti na čuvanje, a u njoj ostavili pohranjenu 21 izložbu, 27 posebnih događanja i 26 pedagoških radionica (a koliko smo tek uspomena stvorili i pohranili u riznicu sjećanja!).

Prisjetimo se, pod prigodnim naslovom "Di smo bili, šta smo radili 2016.?", što se događalo u Muzeju grada Trogira i što vam je,
prema našim statističkim podatcima, bilo najzanimljivije tijekom prošle godine:






Prije svega spomenimo neke važne manifestacije u kojima sudjelujemo već godinama... Obilježili smo Noć i Dan muzeja, Festivalom povijesti - Kliofestom Dan povijesti, a petom FESeTemanom trogirskoga libra i Dan hrvatske knjige. Prisjetili smo se i nekih obljetnica - prije 745 godina se prvi put spomenula najstarija hrvatska ljekarna - ona u Trogiru, prije 350 godina objavljena je Lucićeva De Regno Dalmatiae et Croatiae, a u svojoj 53. godini djelovanja (pedesetoj otkad smo otvoreni za javnost!) obilježili smo i 100-tu obljetnicu rođenja prvog ravnatelja Muzeja grada Trogira Mirka Slade – Šilovića.






Prošlu su muzejsku godinu obilježila i arheološka istraživanja – spomenimo samo da je naša arheologinja sa suradnicima obavila spasilačko istraživanje dijela rimskodobnog gradskog groblja u ulici Put Dragulina gdje je istražila 41 grob iz vremena od sredine 1. do sredine 2. st. u kojima je pronašla stotinjak uporabnih predmeta! Nakon toga  posvetila se zaštitnom istraživanju arheološke i tradicijske baštine na trasi izgradnje pristupnih cesta za most kopno – otok Čiovo, u istočnom dijelu Malog polja te na predjelima Gradina i Osoje s južne strane Miševca na Čiovu. Najznačajnije je otkriće nalazišta koje, prema prvim analizama brojnog kamenog oruđa prikupljenog istraživanjem, datira iz vremena prijelaza srednjeg u gornji i gornji paleolitik (oko 35 – 10 000 pr. Kr.), što je uz Mujinu pećinu u Labinu najstariji trag ljudskog boravka i naseljavanja užeg trogirskog područja!






Muzejske zbirke popunjene su kako predmetima s terenskih istraživanja, tako i darovanim predmetima i umjetninama: od obitelji Guina dobili smo 91 komad kovačkog alata od kojeg je dio izložen u stalnom postavu etnografske zbirke, obitelj Pjera Skrivanelija darovala nam je portret Grete Gjanković koji je naslikala naša Cata Dujšin Ribar, a koji je izložen u istoimenoj Galeriji u okviru Muzeja grada Trogira. Ante Vukić darovao nam je sedam ulja na platnu (o čemu detaljnije uskoro!), Petar Jakelić umjetničku sliku „Žene“ kao i prva izdanja časopisa „Izvor“, Ljerka Vladović darovala je Muzeju grada Trogira jedan od svojih kolaža, Goran Jeličić dva crteža, a Maja Maljković jednu umjetničku fotografiju čime su obogatili zbirku suvremene umjetnosti. Prof. Ivo Delalle darovao nam je veoma zanimljivu arhivsku građu... Ne zaboravimo da je restauriran Kraljski Dalmatin!



Od 20 izložbi održanih u Muzeju grada Trogira (+ jedne koja je gostovala u Hotelu Medena na simpoziju SORTA 2016.) najposjećenija je bila izložba Ide bojna... 25 godina posli - u povodu 25. obljetnice 2. bojne Kralj Tomislav 114. brigade HV-a, dok su po broju posjetitelja drugo i treće mjesto zauzele izložbe Međunarodni susreti slikara i kipara u Hotelu Medena te Slike i crteži Petra Jakelića.






Naša je muzejska pedagoginja osmislila ukupno 26 pedagoških radionica održanih uglavnom u Muzeju grada Trogira, ali i u OŠ Majstora Radovana, OŠ Ivana Duknovića, PŠ Vrsine te DV Maslina. Najveći je interes vladao za radionicu Bliži nam se... čija su dostupna mjesta potpuno popunjena u samo sat vremena! (Uskoro u okviru pedagoške djelatnosti kreće jedan iznimno zanimljiv projekt... zato nas svakako nastavite pratiti...) ;)






Pet se posebnih događanja posebno istaknulo zbog svoje velike posjećenosti – prvo mjesto prema broju posjetitelja zauzela je Noć muzeja, drugo mjesto Mali božićni koncert GŠ Josipa Hatzea PO Trogir dok treće mjesto s jednakim brojem posjetitelja dijele promocija dokumentarnog filma „Klapa o´ moga Trogira“ te predstavljanja knjiga: Ivo Babić: Trogir – grad i spomenici te Duško Geić: Manistre i boba.



U tiskovinama i na internetskim portalima Muzej grada Trogira spomenut je 545 puta, a brojna su bila gostovanja djelatnica Muzeja u radijskim i televizijskim emisijama, od čega izdvajamo uživo javljanje za Dobro jutro Hrvatska s temom darovanja kovačkog alata te prilog u središnjem Dnevniku HRT-a s temom MuseumWeek.







Na blogovima muzejgradatrogira.blogspot.hr i trogirtimetravel.blogspot.hr objavljeno je 55 postova, od kojih ste najviše čitali:








Voljeli ste biti i na našim Facebook stranicama na kojima smo za vas pripremili 260 različitih objava, a vi ste nas za to nagradili povećanjem ukupnog broja likeova naših stranica tako da vas sada tamo brojimo ukupno 1964 na Facebook stranici Muzej grada Trogira te 912 na stranici Trogir Time Travel (što je povećanje za 297, odnosno za 373 člana naše online zajednice u odnosu na godinu ranije!). Opet su vas najviše zanimale fotografije i to one nove – s otvaranja izložbi i pedagoških radionica, ali i one stare i rijetke – s prikazima Trogira kakav je bio nekad. 







Bilo je uistinu nezaboravnih trenutaka (i online i offline)!
Hvala vam na njima!



Nadamo se da će 2017. godina biti još uspješnija te da ćemo je provesti u dobrom društvu s vama – našim dragim prijateljima, suradnicima, suorganizatorima i – šećer na kraju – posjetiteljima! Krećemo već uskoro – s Noći muzeja 2017. koja će se održati u petak, 27. siječnja...








Nema komentara:

Objavi komentar