ponedjeljak, 27. listopada 2014.

Nove spoznaje o slikarstvu u Trogiru u Galeriji Cate Dujšin Ribar



Nove spoznaje o slikarstvu u Trogiru u predavanju u Galeriji Cate Dujšin Ribar predstavit će Radoslav Tomić 29. listopada 2014. u 19:00 sati.




Povjesničar umjetnosti Radoslav Tomić (Split, 1957.), znanstveni je savjetnik u Institutu za povijest umjetnosti. Njegov istraživački interes vezan je uz umjetnost od 15. do 19. stoljeća u Hrvatskoj; u prvom redu slikarstvo i skulpturu na hrvatskoj obali od Istre do Boke kotorske. Autor je brojnih knjiga, rasprava i članaka koje objavljuje u zemlji i u inozemstvu. O Trogiru je napisao opsežnu knjigu „Trogirska slikarska baština“ izdanu u Zagrebu 1997. godine te niz članaka iz povijesti umjetnosti. 

Nakon objavljene knjige Trogirska slikarska baština, istraživanje Radoslava Tomića o trogirskom slikarskom bogatstvu nije prestalo, dapače – nastavljeno je i obogaćeno nizom novih otkrića. 

U predavanju koje će se održati u Galeriji Cate Dujšin Ribar 26. listopada 2014., riječ će biti o novim spoznajama o trogirskom slikarstvu renesansnog, baroknog i klasicističkog razdoblja. Uz slikare Bartolomea i Benedetta Codea, Mateja Ponzonija, Pietra Della Vechiju, Georgija Lazzarinija... poseban naglasak autor će staviti na slikarstvo Giovannija Francesca Fedrigazzija, koji je početkom 18. stoljeća živio i stvarao u Trogiru i okolici, ostavivši iza sebe velik broj djela.

Brojnim djelima kojima je u već spomenutoj knjizi o trogirskom slikarskom naslijeđu kao autor bio naveden „nepoznati slikar“, autor je upravo Giovanni Francesco Fedrigazzi... Tako je otkriveno da je on naslikao  Sv. Ceciliju, Bl. Ivana Trogirskog i Bl. Augustina Kažotića – slike iz samostana sv. Dominika u Trogiru, zatim Rođenje Bogorodice i Oplakivanje iz samostana sv. Nikole, Krštenje Krista iz crkve sv. Jakova, ...


Što je još od nepoznatog postalo poznato, koja su nova otkrića na području slikarstva u Trogiru i kako se do njih došlo... dođite provjeriti u srijedu, 29. listopada 2014, u 19:00 sati u Galeriju Cate Dujšin Ribar.





Nema komentara:

Objavi komentar