četvrtak, 9. siječnja 2014.

Noć muzeja ´14 u Muzeju grada Trogira

Svake se godine sve više i više veselimo Noći muzeja i sa radošću vam pripremamo različite aktivnosti. Cilj nam je družiti se, zabaviti se, kroz zabavu i igru naučiti nešto, ... pokazati da je muzej pravo mjesto gdje i mali i veliki mogu pronaći niz zanimljivih sadržaja kojima mogu obogatiti svoje slobodno vrijeme.


Evo što vas očekuje unutar zidova Gradskih vrata 4 u petak, 31. siječnja 2014. od 18:00 do 01:00:


18:00 - 18:45
"Priča o muzejskim eksponatima"
PREDAVANJE
(Aleksandra Bilić Petričević, Fani Celio Cega, Daniela Kontić - Strojan, Lujana Paraman, Danka Radić)
Galerija Cate Dujšin Ribar

(Iz svake muzejske zbirke kustosice će odabrati jedan interesantan predmet, uklopiti ga u širi okvir kulturno-povijesne baštine grada Trogira te na taj način predstaviti sam predmet i period iz kojeg dolazi na vizualno primamljiv, jednostavan i znanstveno-popularan način.)



19:00 - 01:00
"Od kale do vrat"
IZLOŽBA
(Goranka Tomaš)
atrij Muzeja grada Trogira

(Izložba radova polaznika pedagoških radionica Muzeja grada Trogira te predstavljanje muzejske pedagogije općenito - kao znanstvene discipline kojoj je misija suradnja s različitim društvenim skupinama. Na otvorenju izložbe zasvirat će Dino Biočić.)



 

"...Misija pedagogije jednog općeg muzeja kakav je Muzej grada Trogira bila bi u slušanju fluida zajednice što Trogir se zove; slušanje priča, želja, interesa i prošlosti malih i velikih.

Na tragu tih priča rađa se pokušaj da želje i htijenja postanu stvarnost, odnosno da barem jedan dio onoga o čemu se priča na štradi, u Galiona, u park na balote, u Malariju, na rivi, na pijaci, u loži, u Pasike, na Obrov, u foši, na Pazar... postane opipljiva stvarnost koja neće ostati samo na riječima već će se pretočiti u nešto više, u neki Zaboravljeni Trogir ili u nekog snjegovića koji će krasiti nečiji dom.

Misija pedagoga je u učenju o lijepom, a lijepo i poželjno može biti sve, pa čak i bačeni komadić papira u parku. Misija je i u kontaktu s različitim skupinama ljudi, a zadatak je i u pričanju priča iz prošlosti koje će ljudima biti bliske i razumljive... "     
(iz predgovora, G. Tomaš)





20:00 - 01:00
"Večer društvenih igara"
 IZLOŽBA/ZABAVNI PROGRAM
(Maja Maljković)
Galerija Cate Dujšin Ribar

(Večer starih i novih - tradicionalnih i modernih igara omogućit će posjetiteljima Muzeja grada Trogira da se u Noći muzeja 2014. okušaju u društvenim igrama poput raznih igri na karte, Čovječe ne ljuti se, Alias, Pictionary, Riječ na riječ, Pogodi tko, ... osim toga posjetelji će biti upoznati s načinom igre tradicionalnih igara - na panoima će biti predstavljene tradicionalne igre i sjećanja sugrađana na popularne brojalice, igre kao što su franje, zoga, praćke, pljuce, laštik, na piljke/kukalo/boje, trlja... itd. Za sve posjetitelje održat će se i tombola.)


20:30 i 22:30
Stručno vodstvo
(A. Bilić Petričević, L. Paraman)
stalni postav Muzeja grada Trogira



Nadamo se da ćete nam u velikom broju doći i ove godine!

Nema komentara:

Objavi komentar