ponedjeljak, 8. srpnja 2013.

Muzej grada Trogira 1963. - 2013. ● Projekt "50 ZA 50" ● dan 48/50

Ovo su vijesti iz Trogira 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća:

1919.
U kuću Frane Kambija, sudskog savjetnika u miru, uvukla se tri okrabuljena lupeža. Jedan se provukao u spavaću sobu, probudio gospodara te uperio u nj električnu svjetiljku i revolver s riječima: Ili pare ili život! Druga dvojica pomoću slugu otvorila su ormare i stolove. Odnijeli su vrijednost od 2 000 000 Kruna. Zatim se dobro pogostili pršutom i vinom... Vlasti istražuju.


1923.
Stigao je početkom siječnja u Trogir posebnim parobrodom Jadran motor naručen iz Njemačke za privatnu tvrtku. Ista tvrtka namjerava ovim strojem podati električnu svjetlost gradu. Za instalaciju potrebnih postrojenja za dovod struje po ulicama obratit će se općini. Stroj je došao u 40 što manjih što većih komada i sanduka. Očekuje se s nestrpljenjem da se njime uvede u grad toliko potrebna električna svjetlost.


1925.
Automobil iz Splita, koji je imao broj 292, a bio je vlasništvo konte R. došao je u Trogir i projurio velikom brzinom preko oba mosta, premda je bio upozoren da tako brzo ne smije voziti. U autu su bila tri muškarca i dvije gospođice odjeveni samo u gaćicama za kupanje. Kada su se gospoda okupala, onako goli vratili su se u grad pred kavanu gdje je bilo mnoštvo građana sakupljeno oko auta. I tko zna što bi još bilo da redar nije u taj čas intervenirao proti toj sablasti. Auto se uputilo prema Splitu popraćeno zvižducima građana, a jedan je gospodin iz auta učinio nepristojan znak rukom...


1930.
Jučer poslije podne priređene su prve kružne trke oko Trogira kao priredba Moto kluba Split. Trke su imale vanredan uspjeh, lijepo trkalište pokazalo se idealnim jer je brojna publika oko Trogira mogla komodno pratiti razvijanje pojedinih trka. Pred školom na obali bio je start i cilj, a odmah do njih bio je za publiku podignut podijum.


1936.
Načelništvo u Splitu zabranilo je u Omišu, Trogiru, Donjim Kaštelima i u Kaštel Lukšiću svaku viku i pjevanje kojim se narušava javni mir i red te spokojstvo građana i gostiju, bilo danju, bilo noću, naročito na svim javnim šetalištima...


1937.
Pred nekoliko dana bio je ulovljen u trogirskoj luci jedan galeb obične vrsti koji je na nozi imao prsten od aluminija iz kojeg se razabire da je doletio iz Rige. Nešto kasnije ulovljen je još jedan s prstenom iz Finske. Zanimljivo je bilo gledati boj što se vodio u zraku proti ovom prvom galebu dok ga čitavo jato nije oborilo u more. Možda jer nije bio član njihovog jata?


Što kažete? Koja Vam je omiljena vjestica? Sigurni smo da su vam sve interesantne, ali i da ste uočili kolike promjene su nastale u društvu tijekom nepunih stotinu godina.


Lijep pozdrav iz Muzeja, uz foto-vijest:


Naime, očekujemo prinove u Muzeju... tko zna možda nas iznenade na naš rođendan u srijedu - 10. srpnja! :)

Nema komentara:

Objavi komentar