četvrtak, 27. lipnja 2013.

Muzej grada Trogira 1963. - 2013. ● Projekt "50 ZA 50" ● dan 37/50


Tema današnjeg dana projekta 50 ZA 50 bila su sjećanja na stvaranje Muzeja grada Trogira. U emisiji Jutarnja ćakula Gradskog radija Trogir gostovao je Ivo Delalle, profesor povijesti koji je uz Mirka Slade - Šilovića, prvog ravnatelja Muzeja, inicijator ideje o nastanku Muzeja grada Trogira.





"... to je bila palača koja je bila devastirana i trebalo je obnoviti, i ja... kako nisam imao svoju kancelariju... sa svojim đacima sam ušao u tu jednu prostoriju... koja je bila grozna... gdje je danas ured ravnateljice Muzeja. Sredili smo to... zvao sam jednog starog meštra koji je popravio namještaj i ja sam tamo onda imao kancelariju... Tu mi je svaki dan dolazio Mirko Slade - Šilović i mi smo tu stvarali planove... To je bio zapravo početak - ušli smo u palaču Garagnin - Fanfogna i kada je mene Vinko Slade pozvao da kao predsjednik Društva za unaprjeđenje turizma dođem na sjednicu svih društveno - političkih faktora, kako se to nekad zvalo, i onda je donesena odluka o osnivanju Muzeja. Bilo je to ´63... i onda smo angažirali čovjeka, Ivana Jerkunicu... i započela je obnova palače..."

***

U razdoblju iza  Drugog svjetskog rata, kada se nakon ratnih strahota Grad polako smirio, Trogir je odlučio svoju kulturno – povijesnu baštinu prezentirati na jednom mjestu i za tu svrhu odredio je palaču Garagnin – Fanfogna, smještenu  u neposrednoj blizini sjevernih gradskih vrata, u kojoj se već udomio Turistički savez. U gradu je uspješno djelovalo Društvo za unapređenje turizma i čuvanje spomenika kulture koje je okupljalo trogirske entuzijaste i po čijoj je inicijativi osnovan Muzej, za što se posebno zalagao tadašnji predsjednik Općine Trogir Vinko Slade.
            Općinska skupština Trogir izdala je Rješenje o osnivanju MGT br. 4730/63., dana 10.7.1963. Muzej je konstituiran 23.11.1963. godine,  imenovan je Savjet Muzeja grada Trogira, a za  v.d.upravitelja određen je Mirko Slade − Šilović. Odlukom o sistematizaciji radnih mjesta određena su dva radna mjesta: direktor i čistačica.
            Budući da je vrijedna i stara knjižnica obitelji Garagnin – Fanfogna bila u rasutom stanju, ubrzo nakon formiranja Muzeja, zatražena je ponuda za njeno uređenje od strane djelatnika Arheološkog muzeja u Splitu  Nede Anzulović i Željka Rapanića. Troškovnikom za sanaciju palače 1963. godine  započelo je traženje sredstava za obnovu dijela zgrade namijenjenog stalnom postavu. Elaborat obnove  izradili  su  Duško Kečkemet i Davor Domančić, ujedno i autori stalnog postava. U ime stručnog kolegija pripreme uređenja zbirke po osnivanju Muzeja vodio je Ivo Delalle.  Muzej je, sve do njihova preseljenja početkom 70-ih godina dijelio uredske prostorije s Turističkim savezom čiji je tajnik bio Ivo Delalle. On je jedno vrijeme obnašao dužnost i  predsjednika Društva za unapređenje turizma i čuvanje spomenika kulture preko kojega je Muzej poslovao dok nije dobio svoj žiro račun i pečat. 

U razdoblju od 1963. do 1966. godine intenzivno se radilo na osiguravanju sredstava, sanaciji zgrade, prikupljanju i restauraciji eksponata   te nabavci vitrina za njihovo izlaganje.

Prvi ravnatelj Mirko Slade − Šilović, svestrani kulturni djelatnik, imenovan je nakon što je  Muzej svečano otvoren  9.5.1966. godine.



Lijep pozdrav iz Muzeja! :)




Nema komentara:

Objavi komentar