petak, 14. lipnja 2013.

Muzej grada Trogira 1963. - 2013. ● Projekt "50 ZA 50" ● dan 24/50


Iako su sastavni dio života, zahodi / nužnici / konduti / wc-i su zanemarena tema... Priznajte - jeste li ikad razmišljali o njihovoj prošlosti? S obzirom da ne očekujemo potvrdan odgovor, odlučili smo vam prikazati kratku povijest zahoda.

KAKO JE BILO NEKAD...

Zbog nedostatka zahoda i kanalizacijskh sustava bilo je uobičajeno obavljati nuždu na gradskim ulicama, a iz kuća sadržaje noćnih posuda (vrčina) prolijevati kroz prozor, uz povik "Pazi voda!".
Da bi se uveo kakav-takav red, određene su zabrane u obliku odredbi u statutima. U Statutu grada Trogira iz 1322. godina stoji:

"NE SMIJE SE MOKRITI NITI PRAZNITI ŽELUDAC NA JAVNIM MJESTIMA
Dodajemo da se nijedna osoba ne usudi mokriti ni prazniti želudac ni danju ni noću na ulicama unutar gradskih vrata niti u blizini tih vrata, niti na javnim ulicama u gradu, niti na komunalnom trgu ni u komunalnoj loži, niti u njihovu okolišu pod prijetnjom kazne od 20 malih solida za svakoga i za svaki put..."

"O KAŽNJAVANJU ONIH KOJI IZLIJEVAJU VODU ILI (BACAJU) PRLJAVŠTINU NA ULICU
Ako tko na gradsku ulicu ili seoski put danji ili noću sa balkona ili prozora ili bilo od kuda izlije vodu ili baci prljavštinu ili kakvu nečist neka bude kažnjen na isplatu komuni deset solida ako se bude radilo o čistoj vodi, ali ako se bude radilo o kojoj drugoj nečistoći ili prljavštini neka bude kažnjen na isplatu komuni četrdeset malih solida..."

U srednjovjekovnom gradu postojala je zabrana naslanjanja zida na tuđi zid kuće, stoga su između dviju kuća nastajali uski prostori kroz koje se često nije moglo prolaziti... tijekom vremena ti bi prostori postali smetlišta - u njih se bacao otpad kao i sadržaj noćnih posuda. U to vrijeme ni u kućama bogatih nema zahoda kao posebne prostorije u kući.


PRVI ZAHODI

U vrijeme renesanse dolazi do razvitka kulture stanovanja što obuhvaća i pojavu prvih zahoda. Javljaju se u kućama bogatih u obliku rupa u zidnim nišama koje su glinenim cijevima spojene sa septičkom jamom u prizemlju. Ipak, to su bili izuzetci, većina je ostala vjerna noćnim posudama...



PRVI TROGIRSKI ZAHODI

Stari su zahodi pronađeni u dvjema trogirskim kućama. Jedan zahod nalazi se u sklopu palače Garagnin - Fanfogna, u prizemlju (danas Kopirnica Radić), a drugi se nalazi izložen u dvorištu Muzeja grada Trogira gdje je donešen iz palače Dragazzo.



NE TAKO DAVNA PROŠLOST

Prvi javni zahod u Trogiru nalazio se na južnoj strani parka Žudika što je vidljivo na priloženoj fotografiji s početka 20. stoljeća.





Pozdrav iz Muzeja! :)

Nema komentara:

Objavi komentar